Ще си сътрудничим с Република Коми в сферата на туризма

Ще си сътрудничим с Република Коми в сферата на туризма

Публикувано от:

България и Република Коми ще подпишат споразумение за сътрудничество в туризма, което ще насърчи пътуванията и обмена на информация между двете страни.

Фокус в документа ще е детският туризъм. За това се договориха във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на Република Коми Сергей Гапликов, който е на посещение у нас със заместник-председателя на Правителството на Коми Григорий Саришвили, съобщиха от Министерството на туризма.

В срещата участваха също областният управител на Варна Стоян Пасев и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук. Русия е стратегически партньор на България в туризма.

За мен като министър е изключително важно да бъде гарантиран комфортът на руските туристи у нас, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни завидните ръстове в броя на руските граждани, посетили България през 2016 г. В рекордната за българския туризъм година гостите от Русия заеха 4-то място по брой чуждестранни посетители. Визитите им са над 580 хил., което е увеличение от около 20% спрямо предходната година. Успешният тренд продължава – от януари до края на май 2017 г. техният брой е над 71 хил. и ръст от 6,4% в сравнение с същия период на миналата година. Към момента, в разгара на лятото, този ръст се очертава около 15%.

Министър Ангелкова отбеляза пред гостите, че за България е важно както сътрудничеството с централната власт, така и с регионите в Русия. Има възможност да се подготвят проекти за съвместна реклама за различни изложения или журналистически турове. За нас е важно да насърчаваме инвестициите в туризма. Подготвяме специална наредба за детските лагери. Важно е да уеднаквим стандартите чисто законодателно, защото местата за почивка на децата са с особен статут, допълни министър Ангелкова. Тя съобщи, че има идея също да се организират дни на културата на България в Русия и на Русия у нас, за да се представят традициите и културата на двата народа. Силен стимул за увеличаване на гостите от Русия и регионите ще е и създаването на съвместни маршрути за религиозен туризъм. Смятам, че ако направим няколко маршрута и след това ги предложим комбинирано, ще имаме по-голям успех, каза министърът. Чрез ръководителите на Република Коми тя се обърна и към бъдещите инвеститори в туризма, декларирайки, че основен приоритет на българското правителство е намаляване на административната тежест. За всяка инвестиция е решаваща бързината и сме готови да помогнем на всички с намерение да инвестират в България, каза министърът на туризма.

България е спокойна страна, която посреща отлично руските туристи. Високо ценим отношението ви към тях и особено към децата ни. Затова с готовност ще насърчаваме почивките им в България. Все повече наши сънародници предпочитат страната ви и се надявам това да продължи, заяви Сергей Гапликов.