Щайнмайер: Икономическа стабилизация на Украйна е непостижима без Русия

Призив да се намалят „опасенията на Русия“ относно зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС отправя германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер към председателя на Еврокомисията Жан-Пол Юнкер в служебно писмо, достъп до което е получило Radio Free Europe, цитирано от RT.

В писмото от 2 април Щайнмайер настоятелно препоръчва да се възобновят тристранните преговори ЕС, Украйна и Русия, за да се намери „най-практичното решение“ на проблема.

Немският политик призовава Еврокомисията да прояви „пределна гъвкавост, доколкото това е възможно в рамките на споразуменията“. „Без участието на Русия практически е невъзможно да се постигне икономическа стабилност на Украйна“, посочва той и препоръчв изработването на прагматичен подход без предварителни условия.

Украйна се намира в тежка икономическа криза, която се отразява на нейната икономика и бюджетна сфера, страната е фактически на границата на фалита. В страната расте безработицата, националната валута за година се е обезценила повече от три пъти.