„Школа на дружбата“ за поредна година събра на едно място деца от братските православни народи

„Школа на дружбата“ за поредна година събра на едно място деца от братските православни народи

Публикувано от:

На 13 юли 2015 г. бе открита новата петнадесета смяна на международната Школа на дружбата, в рамките на която организацията „Наша Сърбия“ това лято събра в планината Тара 200 деца.

Тази година лагера ще почиват както момчета и момичета от сръбските анклави в Косово и Метохия, Суботица, Парачина, Любовия, Черна гора и Македония, така и специални гости – деца от Русия, чието присъствие вече трета година подред е организирано от Свещения синод на Руската православна църква. Ще присъстват и деца от Новорусия, Донецк и Луганск, както и от Приднестровската Молдовска Република (ПМР). Тяхното участие в лагера е осъществено благодарение на сътрудничеството с Министерството на външните работи на ПМР и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). В „Школа на дружбата“ ще присъстват и деца от България, обединени от Национално движение „Русофили.

В чест на началото на проекта Негово Светейшество Патриарх Сръбски Ириней организира в Патриаршеския дворец прием за петдесет деца от Русия, ПМР и България, които пристигнаха заедно със съпровождащите ги, за да се присъединят към останалите участници към Школата на дружбата на планината Тара.

Патриархът благослови откриването на тазгодишната „Школа на дружбата“ и заяви, че този лагер е отлична възможност за това да се събере на едно място цялото православно семейство. Той припомни, че не за първи път руските деца са гости на събитието, и това го прави щастлив.

Негово Светейшество изрази надежда, че тази практика ще продължи и в бъдеще, тъй като „всяко пристигане на хора от Русия ние оценяваме като посещение на най-близки хора“.

Основателят на „Наша Сърбия“ и „Сръбски Код“ Младжан Джорджевич благодари на патриарха за организираната среща и съобщи, че „Наша Сърбия“ е започнала работа преди 15 години, когато дейността й била благословена от Патриарх Сръбски Павел. До ден днешен, по думите му, организацията продължава да работи с подкрепата на Сръбската църква, което е най-ценната задача и голяма отговорност. Джорджевич изрази надежда, че Школата ще прерасне в традиционна православна школа и лагер за деца от Русия, Сърбия и други православни държави от Балканския полуостров, в които те ще съхраняват своята идентичност и православен код.

Своята благодарност към Патриарх Сръбски Ириней изрази и отец Сергий Шастин, предстоятел на Московското Крутицко Подворие, който поднесе подаръци от името на руските деца. Той поздрави всички присъстващи от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и благодари на всички за топлото посрещане. Той заяви, че за него е удоволствие, че дружбата между руските и сръбските деца на Тара се превръща в традиция.

В края на приема децата от Русия изпяха пред сръбския патриарх руски народни песни.

Школата на дружбата ще продължи до 23 юли, като за това време децата от Сърбия и региона, Русия, България и Приднестровието ще имат възможността да се запознаят с традициите, културата, историята, живота и мирогледа на братските народи – сръбския, руския и българския.