„Школа на дружбата“ за поредна година събра на едно място деца от братските православни народи

На 13 юли 2015 г. бе открита новата петнадесета смяна на международната Школа на дружбата, в рамките на която организацията „Наша Сърбия“ това лято събра в планината Тара 200 деца.

Тази година лагера ще почиват както момчета и момичета от сръбските анклави в Косово и Метохия, Суботица, Парачина, Любовия, Черна гора и Македония, така и специални гости – деца от Русия, чието присъствие вече трета година подред е организирано от Свещения синод на Руската православна църква. Ще присъстват и деца от Новорусия, Донецк и Луганск, както и от Приднестровската Молдовска Република (ПМР). Тяхното участие в лагера е осъществено благодарение на сътрудничеството с Министерството на външните работи на ПМР и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). В „Школа на дружбата“ ще присъстват и деца от България, обединени от Национално движение „Русофили.

В чест на началото на проекта Негово Светейшество Патриарх Сръбски Ириней организира в Патриаршеския дворец прием за петдесет деца от Русия, ПМР и България, които пристигнаха заедно със съпровождащите ги, за да се присъединят към останалите участници към Школата на дружбата на планината Тара.

Патриархът благослови откриването на тазгодишната „Школа на дружбата“ и заяви, че този лагер е отлична възможност за това да се събере на едно място цялото православно семейство. Той припомни, че не за първи път руските деца са гости на събитието, и това го прави щастлив.

Негово Светейшество изрази надежда, че тази практика ще продължи и в бъдеще, тъй като „всяко пристигане на хора от Русия ние оценяваме като посещение на най-близки хора“.

Основателят на „Наша Сърбия“ и „Сръбски Код“ Младжан Джорджевич благодари на патриарха за организираната среща и съобщи, че „Наша Сърбия“ е започнала работа преди 15 години, когато дейността й била благословена от Патриарх Сръбски Павел. До ден днешен, по думите му, организацията продължава да работи с подкрепата на Сръбската църква, което е най-ценната задача и голяма отговорност. Джорджевич изрази надежда, че Школата ще прерасне в традиционна православна школа и лагер за деца от Русия, Сърбия и други православни държави от Балканския полуостров, в които те ще съхраняват своята идентичност и православен код.

Своята благодарност към Патриарх Сръбски Ириней изрази и отец Сергий Шастин, предстоятел на Московското Крутицко Подворие, който поднесе подаръци от името на руските деца. Той поздрави всички присъстващи от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и благодари на всички за топлото посрещане. Той заяви, че за него е удоволствие, че дружбата между руските и сръбските деца на Тара се превръща в традиция.

В края на приема децата от Русия изпяха пред сръбския патриарх руски народни песни.

Школата на дружбата ще продължи до 23 юли, като за това време децата от Сърбия и региона, Русия, България и Приднестровието ще имат възможността да се запознаят с традициите, културата, историята, живота и мирогледа на братските народи – сръбския, руския и българския.