Шефът на унгарския парламент сравни ЕС със СССР

Ласло Кевер, председател на унгарския парламент, заплаши страната да излезе от ЕС. „Ако Брюксел смята да дава указания как да се управлява страната, ще заприлича на Москва отпреди 1989“. Натискът на Европа е свързан с особената позиция на Будапеща по отношение на санкциите срещу Русия и критиката срещу тях. Кевер все пак допълва, че излизането от ЕС е „кошмарен сценарий“ и едва ли правителството ще се реши на него.
Той отбелязва, цитиран от EurActiv, че членството на Унгария в ЕС и НАТО само по себе си не е проблем.
Опозиционните политици приеха думите му с възмущение и ги свързаха с политиката на Виктор Орбан, който в последните години се отдалечава от Брюксел и се сближава с Москва – водещ външнотърговски партньор на Унгария извън ЕС.
Орбан и до момента не е реагирал публично на думите на председателя на парламента и негов приятел от „Фидес“.
„Цяла Европа е обезпокоена от сближаването на двете страни, тъй като Унгария може да бъде последвана и от други страни със „слаба демокрация“, коментира през август Al Jazeera English.

Миналата година Орбан влезе в конфликт с германската канцлерка. „Немците веднъж вече пратиха в Унгария – кавалерия – под формата на танкове. Молбата ни е да не ги пращат пак. Това беше лоша идея“. Думите на Орбан бяха казани в радиоинтервю по повод коментар на Меркел, че „Германия ще направи всичко, за да вкара Унгария в правилния път, но няма веднага да праща кавалерия“.
Още през ноември 2011 г. Орбан казва, че „на нас европейците Русия е нужна. Рано или късно, по-скоро рано, ще ни е нужен стратегически алианс с Русия“. В средата на август премиерът отново нападна Брюксел по повод последните санкции, отбелязвайки, че те вредят повече на ЕС, „това се нарича да режеш клона, на който седиш“. Той настоя отношението към Москва да се преразгледа.
„Унгария трябва да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, а не да говори за автономия на етническите унгарци, които живеят в Украйна в това нестабилно време“, заяви и.д. посланикът на САЩ в Будапеща в Унгария Андре Гудфренд. Миналата седмица САЩ забрани достъпа до територията си на няколко високопоставени унгарски чиновници и бизнесмени.