Шефът на Пентагона нарече „опасно“ поведението на руските военни самолети

САЩ считат за опасни действията на руските военни самолети по отношение на американските въздушни съдове и кораби, заяви ръководителят на Пентагона Аштън Картър, цитиран от РИА Новости.

„Това е непрофесионално и опасно, защото нашите сили и силите на партньорите ни имат неотменимото право да се защитават. Защото подобни непрофесионални действия създават опасни ситуации“, заяви Картър.

По-рано ръководителят на щаба на ВМС на САЩ Джон Ричардсън каза, че според него руските военни пилоти не провокират инциденти, а само „изпращат сигнал“ за това, че виждат американските военни в Балтийско море. По думите му обаче, в резултат от маневрите на руските самолети може да възникне „тактическо недоразумение“, което да доведе до инцидент.

През миналите няколко седмици САЩ няколко пъти се оплакват от действията на руските пилоти в близост до американски кораби и самолети, намиращи се в международните води на Балтийско море. В частност, Пентагонът заяви за „небезопасното и непрофесионално“ прехващане на американския RC-135 от руски Су-27. Министерството на отбраната на Русия отговори на тези обвинения с това, че руските самолети винаги летят в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.