Шестима свещеници от УПЦ МП са загинали в Югоизточна Украйна от началото на конфликта

По последни данни, шестима православни свещеници са загинали в резултат от военните действия в Югоизточна Украйна. Това се казва в разпространения във вторник доклад-мониторинг на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), съдържащ факти за преследванията в Украинската православна църква Московски патриархат (УПЦ МП) в Украйна.

По-рано Руската православна църква съобщи за смъртта на трима свещеници от началото на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна – протойерей Владимир Креслянски, йерей Георгий Никишов (Луганска област) и свещеникът Павел Жучанко (Донецка област).

По данни на РИСИ, сред загиналите са протойерей Евгений Подгорни, Игор Сергиенко,  Сергий Пивен и съпругата му (всички от Донецка област). Не се уточнява по какъв начин са били убити свещенослужителите.

Редица свещеници от УПЦ МП са станали жертви на нападения или получават заплахи от страна на националистите, обвиняващи ги за помощта и лоялното отношение към опълченците. Няколко свещеници са пострадали в резултат от обстрела на украинските военни. В изследването на РИСИ са посочени и такива случаи, когато под натиска на местните органи на реда представители на духовенството са били принуждавани да напуснат територията на Украйна.

„В Запорожката епархия се осъществява системен натиск на още шестима свещеници. Службата за сигурност ги принуждава да напуснат страната или ги заплашва със затвор”, се казва още в доклада.

В мониторинга са приведени и факти за нападение на храмове на УПЦ МП или опити за превземането им, които започнали от февруари 2014 г. – общо около 70 такива случая. Както отбелязват от РИСИ, събраните факти за престъпленията са само „върха на айсберга и не дават реалната представа за честотата на нападенията на храмове и свещеници, тъй като украинските светски и църковни медии премълчават и скриват данните за реалния брой на престъпленията по отношение на УПЦ МП и нарушаването на гражданските права и свободи на вярващите от Московския патриархат в Украйна”. „Реалният мащаб на тези преследвания е неизвестен, тъй като за това не се води точна статистика”, отбелязват още в изследването.

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил в средата на ноември съобщи, че от пролетта до сега около 50 храма на Руската православна църква в Югоизточна Украйна „или са били напълно унищожени, или са силно разрушени от насочените удари на украинската артилерия”. На свой ред председателят на Съюза на православните граждани в Украйна Валерий Кауров в хода на международната конференция в РИСИ, на която бяха представени резултатите от мониторинга, отбеляза, че след държавния преврат в страната през февруари тази година повече от 20 храма на Московския патриархат са били превзети от разколници.