Чуркин: Турция може да подготвя терористи за прехвърлянето им в Русия

Турция помага на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) да подготвя терористи не само за участие в сирийския конфликт, но и за възможното им изпращане  в Русия. Това се казва в писмото, изпратено до Съвета за сигурност на ООН от постоянния представител на Русия в организацията Виталий Чуркин, предаде ТАСС.

„Според наличните сведения, представители на ИДИЛ със съдействието на турските спецслужби са създали на територията на г. Анталия разклонена мрежа за вербуване на лица, пребиваващи в Турция от страните от постсъветското пространство, за участие в сирийския конфликт и вероятно за прехвърлянето им в Русия“, се казва в документа.

Постоянният представител изброява поименно състава на групата, сред които има и граждани на Русия и Азербайджан. „Дейността им е ръководена от гражданина на Руската федерация Руслан Растямович Хейбулов (другото му име е Абдул Барис с псевдонима „Учителят“), роден на 01.04.1978 г. , гражданин на република Татарстан. Живее със семейството си в г. Анталия и има разрешение за постоянно пребиваване в Турция“, пише Чуркин.

По думите му процесът на вербуване „се случва със знанието на администрацията на изолаторите на временното задържане“ в Анталия. „В случай на съгласие от страна на задържания да приеме исляма и да се присъедини към терористичната дейност, вербуващите обещават „да се договорят“ с правоохранителните органи в Турция и предлагат безплатно услугите на адвокат – турския гражданин Тосолар Тахир“, съобщи дипломатът.