Чуркин: невъзможно е изключването на Русия от Съвета на сигурност на ООН

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин нарече „празни приказки“ обсъждането на идеята, Русия да бъде изключена  от Съвета за сигурност на организацията, предаде «Гласът на Русия».

Според него, това е невъзможно, защото „петте постоянни членки са фиксирани в Устава на ООН“.

„За изключване на когото и да е следва да се внесе поправка в Устава, за което трябва да гласуват 2/3 от членките – т.е. 129 страни. След това същото количество трябва да ратифицират решение, в това число и от всичките пет постоянни членки на Съвета на сигурност. Т.е. Русия би следвало да ратифицира поправката, която я изключва от постоянните членки на Съвета на сигурност на ООН“ – разясни Виталий Чуркин.

Също така руският дипломат заяви, че Русия е загрижена относно тайнствеността в разследването на катастрофата на Boeing 777 в източна Украйна.

„Холандия, Малайзия, Австралия и Украйна водят свои разследвания за определяне на виновните в трагедията. Като че ли дори са сключили споразумение помежду си да обнародват данните само при взаимно съгласие. Точно тези недомлъвки и тайнственост ни тревожи“ – каза Виталий Чуркин в интервю за журналисти.