Чужди банки, закрили клоновете си в Русия, са изгубили 2 млрд. долара

Чуждестранни банки, които са закрили офисите си в Русия, са понесли загуби в размер на около 2 млрд. долара, пише вестник „Известия“, позовавайки се на данни от изследване на Националната рейтингова агенция.

Ако на 1 януари 2012 г. в страната са действали 77 банки с изцяло чуждестранен капитал, на 1 януари 2016 г от тях са останали 68, пише изданието. Отбелязва се, че най-сериозни загуби е понесла белгийската KBC Group (691 млн. долара), следвана от Barclays Bank PLC (625 млн. долара) и Bank of Cyprus (443,8 млн. долара). Изцяло са загубили инвестициите си четири банки: IPF Investments Limited (5,9 млн. долара), Rabobank (44.4 млн. долара), Svenska Handelsbanken (53.4 млн. долара), Swedbank (3.4 млн. долара).

Те не са могли да намерят купувач и просто са ликвидирали своите руски клонове. По думите на ръководителя на управлението за анализ на финансовия сектор на Националната рейтингова агенция Карина Артьомова, изтеглянето на западните банки започва след оценката на последствията от кризата за руската икономика и финансова система.

Според нея болшинството от компаниите са взели решение за изтегляне още преди въвеждането на санкциите срещу Русия, а тези, които са взели решението си след пролетта на 2014 г., в болшинството си са се ръководили от икономически съображения“, добавя Артьомова.