Валентина Терешкова навърши 78 години

Днес Валентина Терешкова навърши 78 години. Президентът на Русия Владимир Путин честити Рождения ден на първата в света жена-космонавт

„Ей! Небе, свали си шапката!” – извика, заминавайки за полет, първата в света жена-космонавт Валентина Терешкова. Тя стартира с кораба „Восток” през юни 1963 година и за три дни извърши 48 обиколки около Земята. На 6 март Героят на Съветския Съюз, генерал-майорът, почетната гражданка на много страни в света и депутат на Държавната Дума на Руската Федерация Валентина Терешкова навършва 78 години.

В навечерието на старта тя беше казала на своите роднини, че заминава на състезания по парашутизъм. За полета й те научиха от новините по радиото. Всичко това стана възможно благодарение на продължителни и тежки тренировки. През онези години системата за подготовка беше прекалено строга. Най-страшно беше не центрофугата с колосалните й претоварвания, а психологическото изпитание. Седем дни в затворено пространство, в една бяла стая без всякакви предмети. А тя се усмихваше и пееше песни… До влизането си в отряда космонавти Валентина Терешкова работеше в завод за гуми и се занимаваше с парашутен спорт в аероклуб в град Ярославъл, следваше техническо училище, разказва космонавтът и два пъти Героят на Съветския Съюз Владимир Джанибеков:

– Удивителна е съдбата на руската жена, успяла да преодолее всичко, което бе срещала по пътя си. И самата стартова бариера: пролетарска биография като начало, след това – авиационно-спортно училище и самият полет. А по-нататък – изпитание на славата, огромно обществено натоварване – и всичко това го издържа удивително красивата руска жена Валентина Терешкова.

Корабът „Восток-6” беше толкова малък, че човек в него можеше да се намира само в едно полулегнало положение. А тя трябваше да работи в това състояние три денонощия. В автоматичната програма на кораба беше допусната грешка, си спомня Валентина Терешкова:

– Тайната, която пазех 30 години. Вместо връщане на Земята и кацане, програмата предвиждаше вдигане на орбитата и отдалечаване от планетата.

Тя навреме забеляза тази грешка и доложи в Центъра за управление на полетите. Получила след това необходимите данни, Валентина Терешкова ги вкара в системата за спиране и благополучно кацна.

След космическия полет Валентина Терешкова завършва с отличие Военно-въздушната академия. Професор, автор на повече от 50 научни трудове – тя дълго време работи в Центъра за подготовка на космонавти, занимава с международна обществена дейност.

Валентина Терешкова е единствената жена в света, извършила самостоятелен космически полет. Всички други жени-космонавти след нея заминаваха за полет само в състава на екипажи.