Чижов: Все повече страни от ЕС се обявяват против санкциите срещу Русия

Темата за санкциите не е предмет на преговори между Русия и властите в ЕС, в същото време държавите, влизащи в обединението, все по-често подлагат на критика санкционната политика. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за в. „Известия“, предаде ТАСС.

„Не бих искал да говоря за съдбата на санкциите, още повече да гадая кога и в каква форма ще бъде определена съдбата им, – каза дипломатът. – Ние знаем, че дискусията (за антируските санкции – бел. ред.) е планирана за срещата на върха на ЕС през юни, но това не е предмет на нашите преговори и обсъждания с ЕС“. „Това е проблем, който те създадоха и те трябва да го решават“, подчерта той.

Чижов подчерта, че все повече страни от ЕС се обявяват срещу санкциите. „В едно от предишните си интервюта сравних това с процеса на натрупване на критична маса. Ще видим. Засега действително все повече страни, все повече лидери не само в контактите си с нас, но и публично се обявяват за прекратяване на тази политика на санкции“, каза дипломатът.

„В някакъв момент те ще станат повече, убеден съм. Когато ще настане този момент обаче, не мога да гадая“, отбеляза той.