Чешкият президент отвърна на нападките на бандеровците

Чешкият президент отвърна на нападките на бандеровците

Публикувано от:

На страницата си във Facebook чешкият президент Милош Земан отвърна на критиката на украинистите относно изказването му за Степан Бандера, предаде РИА Новости.

Политикът се усъмни в това, че историците наистина знаят кой е Бандера.

„Получих писмото ви, в което защитавате Степан Бандера. <…> Запознат ли сте с думите му: „Ще убия всеки поляк от 16 до 60 години“? Ако не сте ги чували (тези думи – бел. ред), то не сте никакви националисти. А ако знаете за това изказване на Бандера, то съгласни ли сте с него или не? Ако сте съгласни, то дискусията ни приключи“, написа Земан на страницата си в социалната мрежа.

Чешкият президент каза също, че Бандера е планирал да създаде в Украйна марионетъчна нацистка държава.

Обръщайки се към настоящето, Земан напомни, че при Виктор Юшченко е бил издаден указ за присвояването на Бандера на статус на герой на Украйна, а днешните украински власти искат да обявят за национален герой и бившия командващ Украинската бунтовническа армия Роман Шухевич, по заповед на когото през 1941 г. в Лвов са били разстреляни хиляди евреи.

„В никакъв случай не мога да поздравя Украйна за това, че почита подобни национални герои“, заяви Милош Земан.

По-рано чешкият държавен глава осъди факелното шествие на националистите в Киев, което се проведе в чест на 106-тата годишнина от рождението на лидера на Организацията на украинските националисти Степан Бандера. Земан сравни шествието с марша на нацистите по времето на хитлеристка Германия и отбеляза, че „с Украйна се случва нещо лошо“.