Чешкият президент отвърна на нападките на бандеровците

На страницата си във Facebook чешкият президент Милош Земан отвърна на критиката на украинистите относно изказването му за Степан Бандера, предаде РИА Новости.

Политикът се усъмни в това, че историците наистина знаят кой е Бандера.

„Получих писмото ви, в което защитавате Степан Бандера. <…> Запознат ли сте с думите му: „Ще убия всеки поляк от 16 до 60 години“? Ако не сте ги чували (тези думи – бел. ред), то не сте никакви националисти. А ако знаете за това изказване на Бандера, то съгласни ли сте с него или не? Ако сте съгласни, то дискусията ни приключи“, написа Земан на страницата си в социалната мрежа.

Чешкият президент каза също, че Бандера е планирал да създаде в Украйна марионетъчна нацистка държава.

Обръщайки се към настоящето, Земан напомни, че при Виктор Юшченко е бил издаден указ за присвояването на Бандера на статус на герой на Украйна, а днешните украински власти искат да обявят за национален герой и бившия командващ Украинската бунтовническа армия Роман Шухевич, по заповед на когото през 1941 г. в Лвов са били разстреляни хиляди евреи.

„В никакъв случай не мога да поздравя Украйна за това, че почита подобни национални герои“, заяви Милош Земан.

По-рано чешкият държавен глава осъди факелното шествие на националистите в Киев, което се проведе в чест на 106-тата годишнина от рождението на лидера на Организацията на украинските националисти Степан Бандера. Земан сравни шествието с марша на нацистите по времето на хитлеристка Германия и отбеляза, че „с Украйна се случва нещо лошо“.