Четирима загинаха при обстрел на украинските военни в Донецк

Четирима жители на Донецк загинаха при обстрела на града от страна на украинските военни  в понеделник, съобщават на сайта на градския съвет.

„Вчера, на 6 октомври, в резултат от военните действия в Донецк загинаха четирима мирни жители, а повече от 10 души бяха ранени от разпръсналите са осколки от снарядите”, се казва в съобщението.

Украинските военни продължават обстрела на летището в Донецк, намиращо се под контрола на опълченците. Тук в последните боеве украинската армия понесе загуби от около 200 убити военнослужещи. Цялата техника, разположена на територията на летището е била унищожена.

Военните от украинския батальон „Черкаси” си пробиха път и преминаха на страната на опълченците, като при това убили множество украински военнослужещи и самите те понесли тежки загуби.

Вице-говорителят на Държавната дума Сергей Желязняк заяви в парламента, че киевският режим осъществява провокации с цел да прекъсне мирния процес в източната част на Украйна.

„Киевският режим осъществява всевъзможни провокации с цел да прекъсне този мирен процес. С нови престъпления те се опитват да прикрият отговорността си за страшните престъпления, които вече бяха извършени”, заяви Железняк по време на пленарно заседание на Държавната дума във вторник.

На свой ред, ръководителят на социално-икономическия щаб на Народния Фронт на Новорусия Денис Пушилин заяви пред журналисти, че президентът на Украйна Петро Порошенко умишлено забавя подписването на Закона за особения статут на Донбас.

Според него, ако законът не бъде подписан, то Киев неминуемо ще прибегне до нахлуване в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. В този случай ще бъде очевидно, че „минският процес е само прикритие, проточване във времето, за да може украинската армия да се подготви за нова война”, счита още Пушилин.