Черноморският флот взема на прицел натовски есминец

Представители на руското министерство на отбраната заявиха, че ракетният есминец „Рос“, който ще навлезе в Черно море, ще се окаже под прицела на руските радари и бреговите системи „Бастион“, на корабите и авиацията на Черноморския флот и това е съвсем обичайно действие, особено когато има изострена военнополитическа ситуация.
ВМФ на САЩ заяви, че тази демонстрация от негова страна е, за да поддържа Украйна и страните от НАТО.

Присъствието на есминеца „Рос“ в Черно море показва заинтерсуваността на САЩ от укрепване на сътрудничеството с партньорите в Черноморския район под егидата на НАТО.
„Рос“ е снабден с бойната информационно-управляваща система Aegis, пускови установки, които могат да изстрелват крилатите ракети Tomahawk, зенитните ракети RIM-156 SM-2 или противолодочните ракети RUM-139 VL-Asroc, освен това има и различно картечно-оръдейно въоръжение.
През март в Черно море навлязоха шест кораба на НАТО, които проведоха общи учения с Румъния и Турция.

Сергей Лавров заяви, че „пребиваването на корабите на САЩ в Черно море често нарушава установените от конвенцията от Монтрьо срокове“.
По-рано в Черно море навлезе и въоръженият с крилати ракети есминец „Джейсън Данхем“, който също се оказа под прицела на руските бойни системи.

По времето на „кримската криза“ Су-24 на ВВС на Русия 11 пъти прелетя близо до есминеца на ВМС на САЩ „Доналд Кук“ в Черно море, който изплаши до такава степен американските моряци, че много от тях си подадоха оставките.

Според някои данни Су-24 близо до есминеца включил системата за радиоелектронна борба „Хибина“, която „изключила радара на есминеца, бойните управляващи системи и системите за предаването на данни“, с една дума на целия „Иджис“.
Във филма „Крим. Пътят към Родината“ беше показан следният факт: когато въоръженият с „Томахоук“ есминец „Доналд Кук“ с максимална скорост и наглост влязъл в Крим по времето на „кримската криза“, го взели на прицел отличните брегови системи „Бастион“.

Според високопоставен офицер от руското военно министерство флотът на НАТО не е реална заплаха, а е натиск срещу Русия и поддръжка на Украйна.

Онези натовски бойни единици, които се намират в акваторията, дори да искат, не могат да нанесат голяма вреда на Черноморския флот или на територията на Русия.

В случай на агресия срещу Русия им остава живот не повече от 5-10 минути, заяви той, цитиран от издателство „Распер“.