Черна дупка за парите на Евросъюза

В ръководството на ЕС възникват все повече въпроси за обема на помощта, която искат властите в Киев. Тези дни стана ясно, че към 3-​те млрд. долара, отпуснати по-рано през годината, Европа е обещала на Украйна допълнително още 2 млрд. за разплащане на руския газ.

Европейските чиновници са шокирани от позицията на Киев, който иска все повече пари от Стария свят. В резултат на това се стига до абсурда ЕС да изпада в положение да търси оправдания, за да откаже на Киев и да защити собствените си интереси. „Украйна, както и преди, ще моли Европа за пари. И това във все по-голяма степен ще кара Запада да бъде нащрек”, заяви руският анализатор Григорий Трофимчук.

В Брюксел не спират да се учудват, че колкото и пари да отпускат на Киев, там винаги ще молят за още. При това получаването и разпределението на финансовите потоци се оказва много сложно за контролиране. Ясно е обаче, че част от европейската помощ ще потъне в джобовете на украинските олигарси и днешни управляващи. Спорът е само каква ще бъде тази част — по-малката или по-голямата.

Известно време Брюксел се смиряваше с наглостта на Киев, тъй като пред него стоеше задачата да привлече Украйна в своята орбита. Сега нещата са променени. „Европейците се изплашиха, че може да пропилеят „победата от майдана” и започнаха да правят безпрецедентни отстъпки на украинците. Това въобще не е типично за Брюксел. В продължение на последните 5 години еврокомисарите изтискваха всички сокове от южната европейска зона, поставяха изключително строги изисквания към страните от Източна Европа. А Украйна изведнъж получи свободен достъп до европейския пазар, макар че това не компенсира загубите от износа за Русия”, смята политологът Василий Колташов.

Според заместник-директора на Института за ОНД Владимир Жарихин, днес ЕС се оказа на мястото на Русия, която субсидираше икономиката на Украйна в продължение на много години без особена полза за себе си, а след това се оказа в положение на оправдаваща се страна. В Брюксел са наясно, че Украйна злоупотребява и с помощите, които й се отпускат, и с великодушието на ЕС да премахне митата за някои украински стоки и да спонсорира доставките на руски газ. Сега Брюксел трябва да измисли как да върне ситуацията назад с най-малки загуби за собствената си икономика, която все още се намира в криза.

/в. Русия днес/