Червеният кръст отказа да сътрудничи с Доктор Лиза

Международният Червен Кръст е отказал да сътрудничи с изпълнителния директор на фонда «Справедлива помощ» Елизавета Глинка, известна още като Доктор Лиза, която се занимава с доставяне и оказване на медицинска и хуманитарна помощ в Донбас. Отказът е в предоставянето на помощ за децата на Югоизточна Украйна. Като основание за отказа си представители на Международния червен кръст посочили, че не им харесва политиката на президента на Русия, предаде RT.

„Когато организирах първата пратка на хуманитарна помощ, превозвах помощи и за двете страни на конфликта. Там имаше случаи на тетанус и други заболявания. Тогава помолих Международния Червен Кръст да предостави гаранция, по-точно писмо, което да потвърждава какво точно превозвам. Отказаха ми тук, в офиса им в Москва. Аз питам: „Защо?”, а той ми отговори: „Ние не харесваме политиката на вашия президент”, сподели Глинка в интервю за «Комерсант FM».
«Точно така ми го каза, имам свидетел дори. Аз казвам: «Чуйте, какво общо има тук политиката изобщо, ако говорим сега за това, че липсват средства за спиране на кръвотечение, няма медикаменти срещу тетанус, няма лекарства… Там има взривове, разбира те ли какво се случва в момента? Аз даже отидох в Киев, а вие ми отказвате?» Той каза, че «не, тук форматите са други». И това е в Москва, това го казва представител на Международния Червен Кръст в Москва! Името му е Паскал», разказа Глинка.

Напомняме, че през последните месеци, именно Доктор Лиза е съдействала за извозване от горещи точки в Украйна, като Славянск, Краматорск, Луганск и други, на деца с тежки заболявания на територията на Русия. В резултат на обстрелите на украинската армия, болниците в полуразрушените градове на Донбас са останали без медикаменти, оборудване, електричество, вода и всичко необходимо за поддръжка на тежко болни пациенти. Благодарение на Глинка десетки украински деца са намерили подслон и необходимото медицинско обслужване на територията на Русия.