„Червена сила“ пази паметника на Съветската армия

Граждански патрули ще дават доброволни нощни наряди около Паметника на Съветската армия в София в навечерието на 9 май, когато се отбелязва 70-годишнината от края на Втората световна война. Инициативата е на публично неизвестния младежки клуб „Червена сила“.

Оттам изпратиха съобщение до медиите в четвъртък, в което обявяват, че „като отговор на зачестилите посегателства върху паметници, символизиращи победата на Съветската армия и антифашистката съпротива, ние, младите хора, обединени от идеята за опазване на историческата памет, създаваме инициатива „Чиста памет за чисто бъдеще“.

Целта е „да бъдат осуетени всякакви опити за оскверняване на мемориала“, без обаче да се споменава с какви средства въпросните граждански патрули смятат да възпират евентуални опити за ново изрисуване на паметника.

„Нито санкциите срещу Русия, нито истеричните изблици на определени кръгове могат да изтрият от съзнанието на хората онзи спомен за Съветския войн – победител, развял знамето на победата над Райхстага и донесъл свободата на цяла Европа. Днес в навечерието на 70-годишнината от онзи 9 май на 1945 г. отново има групи и хора, които търсейки популярност и медийно внимание, посягат върху паметта и историята“, заявяват още от „Червена сила“.

Успоредно с огласяването на инициативата им, във Фейсбук е създадено събитие под надслов „Аз ще участвам! В 12-часов наряд за опазването от посегателства над Паметника на Съветската армия“. Към 19.00 часа в четвъртък участие са потвърдили 39 души.