Чавушоглу и Лавров искат международно разследване на случая в Идлиб

Външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров са посочили в телефонен разговор, че е необходимо безпристрастно международно разследване на инцидента в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи руското външно министерство.

Чавушоглу и Лавров са продължили детайлното обсъждане на ситуацията в Сирия след предишния телефонен разговор на 7 април.

Лавров е посочил, че „агресията” на Вашингтон срещу Сирия е неприемлива и е изтъкнал твърдото намерение на Москва да постигне безпристрастно международно разследване на инцидента в Хан Шейхун на 4 април с цел да бъдат установени фактите.

Чавушоглу се е съгласил, че е необходимо подобно разследване, се казва в изявление на руското външно министерство.

Министрите на външните работи на Русия и Турция са подчертали, че сирийската криза не може да бъде разрешена по военен начин.

В тази връзка е изтъкната необходимостта от съвместна работа с цел подкрепяне на режима на прекратяване на бойните действия и активизирането на преговорите за Сирия, включително в Астана и Женева, ръководейки се от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и решенията на Международната група за подкрепа на Сирия.

Разговорът се е състоял по инициатива на турската страна няколко дни, след като САЩ нанесоха ракетни удари по сирийска военновъздушна база заради предполагаемата химическа атака в провинция Идлиб.