Ципрас: В отношенията между Русия и Гърция има голям потенциал

В отношенията между Русия и Гърция има голям потенциал, особено в енергетиката и туризма, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за ТАСС във връзка с предстоящото му посещение в Москва на 8 април.

„Мисля, че възможността да се засили връзката ни е свързана с туризма, както и с различни културни прояви“, обясни Ципрас.

В Русия гръцкият премиер ще се срещне с руския президент Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и патриарха. Предвидено е изказване на Ципрас в един от най-големите университети в Москва. „От тази гледна точка мисля, че възможността за сътрудничество на ниво образование между гръцки и руски университети също е много важен аспект от укрепването на взаимоотношенията ни“, смята Ципрас.

Той каза още, че Гърция и Русия имат общи корени, обща борба, обща религия и култура. „Вашата страна има богата култура, а Гърция е люлката на световната цивилизация. Мисля, че в тези области можем да имаме много специфична комуникация и засилване на връзките между двете страни“, заяви Ципрас.

Според него 2016 г. ще бъде добра за Гърция и Русия и ще открие важна възможност за развитие на отношенията.