ЦБ на РФ купува злато в отговор на санкциите

След двумесечна пауза Русия възобнови изкупуване на злато. Страната е увеличила чуждестранните си резерви в кюлчета до 39,8 милиона унции или около 1 238 метрични тона към 1 април, обяви Централната банка на Русия, цитирана от руските медии

Месец по-рано в трезорите на Москва е имало 38,8 милиона унции от жълтия метал. Покупката е най-голямата от септември 2014 година.

Страната, която е пета в света по запаси на ценния метал, се върна към изкупуването на злато след кратка пауза през януари и февруари. Русия, която купуваше злато през последните 9 месеца от 2014 година, се опитва да разнообрази чуждестранните резерви и да разреши проблемите с ликвидността на рублата, обявиха от банката през февруари.
Експерти смятат, че Москва купува ценния метал заради санкциите на Запада и ниските цени на петрола.

Цената на метала в рубли падна с 8% миналият месец.

Данни показват, че Русия е утроила запасите си от злато от 2005 година насам и държи най-голямо количество от 1993 година. Златото е около 13% от чуждестранните валутни резерви на Русия, според базирания в Лондон Световен съвет на златото. За сравнение този процент е около 70 в САЩ и Германия, държавите най-големи притежатели на злато в света.

По данни на Съвета централните банки по света ще купят най-малко 400 тона от ценния метал тази година.