Хореография в Русия в чест на боевете при Шипка (ВИДЕО)

Феновете на Зенит (Санкт Петербург) отбелязаха 140-ата годишнина от боевете при Шипка. Преди мача от руската Премиер лига срещу Ростов (0:0) привържениците на тима разпъната огромно знаме, което представляваше репродукция на прочутата картина „Защитата на Орлово гнездо“, която руският художник Алексей Попов рисува през 1983 г. Това произведение на изкуството е много добре познато в България.

Феновете на Зенит развяваха и имперски флагове на Русия. Знамето с картина беше придружено с надписа „Не намъ, не намъ, а Имени Твоему“. Това е част псалом 113 от православния псалтир и гласи: „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина.“

Боевете при Шипка през август 1877 г. са ключови за развитието на Руско-турската война 1877-1878 г. Надписът „Не намъ, не намъ, а Имени Твоему“ е поставен върху медалите за героите от войната, връчвани от руския император. Този цитат от псалтира може да бъде прочетен и върху Руски паметник в София.

За първи път в руската история „Не намъ, не намъ, а Имени Твоему“ се появява върху медалите за героите от войната срещу Наполеон през 1812 г. Цитатът присъства и в прочутата книга на Лев Толстой за този период от историята – „Война и мир“.