Ходорковски: Крим е сакрално място за руснаците!

Къде са изчезнали сарматите?

За руснаците Крим е сакрално място и това трябва да се има предвид при търсенето на пътища за урегулиране на ситуацията в Украйна, смята бившият ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски, цитиран от РИА Новости.

„За Русия Крим е по-скоро бреме, отколкото придобивка. Но за руснаците това е сакрално място и най-незарастващата рана от времето на разпада на Съветския съюз. Няма да сгреша, ако кажа, че за много руснаци Севастопол е като част от Светите земи. И това трябва да се вземе предвид при търсенето на урегулиране, в противен случай никакво урегулиране няма да се получи“, каза Ходорковски в лекция в Киевския политехнически институт.

Според него „най-доброто решение би могло да бъде запазване на Крим в състава на Украйна със създаване там на най-широка автономия“. Като пример Ходорковски посочи Шотландия в състава на Великобритания.

Според бившия руски магнат с агресивните и просепаратистките си действия в Крим Москва разрушава отдавнашното си приятелство с Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

„Ние губим украинско-руското приятелство“ заради руските действия, каза Ходорковски в лекцията си пред студенти в Киев.

Руският президент Владимир Путин отказва да има отношения с новите украински лидери, поели управлението след бягството на проруски настроения президент Виктор Янукович.

Ходорковски обаче изрази подкрепа за тях, като каза, че те са дошли на власт в резултат на „революция на справедливостта“. „Украйна трябва да стане европейска държава“, заяви той. За тази цел според него са необходими чуждестранни инвестиции, изкореняване на корупцията и съвременен план „Маршал“ за международна помощ.

Ходорковски, който излежаваше в Русия присъда за данъчни престъпления и други нарушения, беше помилван и освободен от затвора през декември.

Вчера той изнесе реч пред хиляди хора в Киев, в която обвини Русия в съучастие в полицейското насилие над демонстранти в Украйна и каза, че не всички руснаци подкрепят действията на Москва в Крим, отбелязват Асошиейтед прес и Ройтерс.

Говорителка на Ходорковски заяви, че той е подал молба за постоянно жителство в Швейцария. Бившият магнат получи тримесечна шенгенска виза от Швейцария в края на миналата година и пристигна в Базел от Берлин в началото на януари, пише БТА.