Хилъри Клинтън се утвърди като фаворит на демократите

Петимата кандидати за номинацията от Демократическата партия за пътя към Белия дом участваха в двучасов дебат в Лас Вегас, публикува duma.bg.

Кандидатите на Демократическата партия за президент на САЩ разискваха вътрешно- и външнополитически теми в първия си телевизионен дебат. Хилъри Клинтън се утвърди като фаворит на демократите. Тя определи някои от критиките спрямо нея като чисто партийни, идващи от републиканците. Вниманието бе насочено и към сенатора социалист от Върмонт Бърни Сандърс.

Още в началото Клинтън, която е ветеран на подобни форуми (с 25 такива дебата зад гърба си), се наложи като лидер. Като своя цел тя посочи обединение на нацията и работа срещу това, което я разединява – икономическото неравенство, расовото разединение, продължаващата дискриминация срещу гей обществото, „за да може най-накрая бащите да кажат на дъщерите си: „ти също, като пораснеш, може да станеш президент“.

По въпроса за Сирия бившият държавен секретар видя във включването на Русия възможност за решаване на кризата. „Ние вече извършваме полети в Сирия. Ние извършваме полети и в Ирак. Президентът взе много трудно решение. Това, което аз вярвам и аз защитавам относно зоната, забранена за полети, която разбира се, че ще бъде съгласувана с коалицията, е да разгледаме тази възможност, защото се опитвам да разбера дали има начин за участие и на Русия на масата на преговорите. Дипломацията не е свързана с намиране на перфектното решение, а се свежда до това как да балансираш риска“, смята Клинтън.