Хибридните халюцинации на Европарламент

Хибридните халюцинации на Европарламент

Публикувано от:

Европейският парламент вчера гласува една налудничава резолюция, в която висшите бюрократични умове приравняват Русия с Ислямска държава. Поне така излиза от текста. Сега вече ни разкриха истината – руснаците и ислямистите са в общ фронт срещу нашите културни устои и непресъхващото ни желание да гледаме ВИП-брадър, без да се чувстваме жертви на хибридната война.

Оставяме настрани ИДИЛ, но нека набързо да ви изложа какви изпечени пропагандатори са тия гадни руснаци. Документът е апотеоз на бюрократичното мислене и обикновените тъпотии. Някой е взел яки пари, за да проследи колко лайка имат страниците на Russia Today във ФБ, а също така и на Спутник. Това ни е представено в табличен вид, за да може да има научна прегледност, което не отменя факта, че е нещо, което дори деветокласник може да свърши за 10 минути работа. Резолюцията изкарва RT нещо като юмрук в коприна, който тормози колективното съзнание на Европа, защото си позволявала да дава думата на “добре познати, но противоречиви фигури” като Джулиан Асандж.

Текстът минава през нещо, наречено “наративно послание на Русия”, което също е на ниво десетокласник чете Хегел и се опитва да гледа “Пееш или лъжеш” едновременно. Тъмната руска империя заделяла огромно количество средства за дезинформация и пропаганда. Но, внимание, така и не става ясно защо всяка критика срещу ЕС минава за пропаганда. Защото, ако човек се подведе по изящната глупост на този доклад, то тогава две трети от населението на Стария континент ще трябва да минават за руски зомбита.

И още нещо – RT дразни костюмарите, защото си позволявала да дава думата на “добре познати, но противоречиви фигури” като Джулиан Асандж. Фактът, че RT не прави нещо по-различно от Фокс нюз или MSNBC е отбелязан в текста, но вместо да си прережат вените след това, бюрократите са се напънали да си оправдаят хонорарите.

Докладчик по скандалния текст е една полякиня Анна Елжбета Фотига, бивш външен министър на Полша. Кратък преглед на информацията за нея може да докара човек до умопомрачение, защото се разбира, че госпожа Фотига сериозно е изляла всичките си фобии в текста. В Уикипедия, например, е записано, че тя е за силна Полша, която да е готова да се изправи срещу Русия или Германия, когато е необходимо, и е лобист за близки връзки със САЩ.

Само този доклад обаче не ми беше достатъчен и заради това се разрових да видя какви са тия “пропагандни наративи” на Русия, които така стресират госпожа Фотига и сие. Намерих ги в друг евродоклад от тази година. Там в няколко точки са синтезирали теориите на конспирацията, които уж развивали руснаците. Да ги прочетем набързо – Изчезналият малайзийски самолет бил ударен от американците. Че германските власти се опитали да покрият случая с изнасилената от мигранти девойка Лиза. Че Западът избива свидетели на защитата на обвинени в Хага сърби. Че атаките на 11 септември са планирани от САЩ. Че хора като Мадлин Олбрайт били патологични хейтъри на славяните.

Поне половината от тях не са сътворени от Русия, хващам бас. Два от случаите са нещо, което беше актуално преди година и половина. Значи текстът се проваля в основното – да ни покаже какви са модерните хибридни медийни бомби, които ни се хвърлят. Няма такива. Търсих продължително, но не открих. Страдам. Сега не знам как ватниците атакуват ума ми и как чудовището Путин иска да унищожи политическата кариера на Москов и публицистиката на Иво Инджев.

И, да, в документа няма ясно изразено послание, че източното православие, само по себе, пречи на европейските ценности, но от един момент нататък се оказва, че Сръбската православна църква била проруска, грузинската също, черногорската и тя. Ще се окаже, че всички православни църкви пречат на европейския ум. Аз съм атеист, ама няма как да не мразя документи, които изкарват вярващи християнки като баба ми продукт на руска идеологическа дейност…

Поредният опит на ЕП да се опита да представи Русия като някаква екзистенциална заплаха за Европа се проваля с гръм и трясък. И показва защо Европа толкова често става жертва на тероризъм. Защото е сляпа за истинските заплахи, а си измисля демони, за да могат някои хора да си докарват хонорари.

Ако някой води хибридна война – това е Европа.

Лошото е, че я води срещу себе си.

Автор: Александър Симов, pogled.info