Хаштаг #Аз съм Ваня

Хаштаг #Аз съм Ваня

Публикувано от:

В интернет пространството в Русия стартира кампания за подкрепа на децата в Донбас, съобщи телевизия „Звезда“. В социалната мрежа започна разпространението на съобщения с хаштаг #Аз съм Ваня, название, което се появи по аналог на разпространеното през последната седмица  #Аз съм Чарли, под което премина акцията в памет на загиналите в терористичната атака  карикатуристи от френското Charlie Hebdo.

Интернет потребителите са възмутени от това, че западната преса игнорира събитията в Източна Украйна. След терористичната атака в Париж в редица европейски градове се проведоха многочислени протести и шествия под девиза „Charlie – това съм аз“. Руската част от интернет аудиторията изрази възмущението си от това, че убийството на френските карикатуристи получи такъв резонанс, а в същото време чуждите медии изобщо не се интересуват от това, че в Донбас всекидневно се извършват убийства на мирни граждани.

Несъгласието си с такива двойни стандарти интернет потребителите изразиха с помощта на гневни постове на страниците в социалните мрежи като „Аз не съм Чарли, #Аз съм Ваня от горящия Донбас“, „#Аз съм Ваня. Светът се е побъркал! Събудете се хора! Деца загиват в Донбас!“.

Самият хаштаг #Аз съм Ваня се появи във връзка с историята на осемгодишното момче Ваня от Шахтьорск, който в резултат на бойните действия се озова в болница на косъм от смъртта. От жизнерадостното и усмихнато дете остана само тяло с откъснати крака и части от ръце, и обезобразено лице.

Снаряд попаднал в двора, където малкият Ваня играел с по-малкия си брат, който починал на място. В момента Ваня е в изключително тежко състояние – загубил е зрението си, двата крака и дясната си ръка. До момента той е претърпял три операции, но прогнози за бъдещото му състояние лекарите все още не смеят да направят.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=aGn-lV9vjWo[/embedyt]