Хасковски ученици искат да учат руски

„Увеличава се броят на учениците, които искат да изучават руски език. В момента като втори език, той се учи в езиковите гимназии на Хасково и Димитровград, и има интерес”. Това каза началникът на РИО на МОН в Хасково Иван Панайотов, предаде haskovo.topnovini.bg. Той съобщи, че по училищата в региона е разпратено дори предложение, в което се предлага на българи безплатно обучение в най – елитните университети на Русия.

За целта Министерството на образованието и науката на Руската Федерация и Россотрудничество обявяват прием на чуждестранни граждани за безплатно обучение през учебната 2015-2016 година. Срокът за подаване на документи е до 20 март 2015г., а техният прием се осъществява в Представителството на Россотрудничество на Република България в София. /ул.“Шипка“ № 34, в отдел „Наука и образование“/

Приемът на кандитати за обучение в Русия има конкурсен характер и се провежда в два етапа. Първият е в България, а вторият се провежда от Министерството на образованието и науката на Русия. На кандидата се предоставя възможност да избере място на своето бъдещо обучение до 6 висши убечни заведения, в това число в Москва и Санк-Петербург.

Препоръчва се в анкетата да се посочат не по-малко от 3 университета.

Условията за обучение са повече от атрактивни, като освен, че то ще бъде проведено в най-престижните университети в Русия, за одобрените кандидати, то ще бъде напълно безплатно за целия период, с предоставяне на академична стипендия.

Повече информация за приема на студенти в Русия може да бъде получена на следните сайтове: Россотрудничество: http://rs.gov.ruhttp://obrnadzor.gov.ru;    www.russia-edu.ru

Към момента по думите на Иван Панайотов няма данни относно това, колко ученици от областта са продължили образованието си в Русия.