Хапче против затлъстяване: създадено е лекарство, което имитира физическа активност

Автор: Даря Кезина, Руски Дневник.

В своята лаборатория шведски учени по искане на руски колеги са провели експеримент, давайки от новия препарат на затлъстели мишки, подложени на калорийна диета. За 4 седмици гризачите са свалили 15-25% от теглото си.

Учени от Института по физико-химична биология „А. Н. Белозерски” към Московския държавен университет и института Венер-Грен към Стокхолмския университет разработват необичайно лекарство против затлъстяване. Засега от него отслабват само мишки. Клиничните изпитвания върху хора ще започнат след две години, обещават учените.

Йонни загадки

С питейната вода мишките са получавали веществото C12-TPP – проникващ йон. Неговото неофицилано название в световната наука е „йон на Скулачов“, в чест на съветския биохимик Владимир Скулачов. През 70-те години неговите изследвания позволяват да бъде обяснено как клетките ни получават енергия по време на дишане.

През последните години резултатите са били прилагани в проекта „Йоните на Скулачов – няма старост“, включващ около 300 изследователи от над 40 руски и чуждестранни лаборатории. Предназначен да противодейства на стареенето с помощта на йони за борба със свободните радикали и удължаване на продължителността на живота. В лабораториите са създадени препарати, които са в стадий на клинични изпитания в Русия и САЩ. Първият от тях – капки за очи, предназначени за обусловените от възрастта заболявания на очите – вече се продават в руските аптеки.

Наскоро учените от проекта са решили да използват свойствата на „йона на Скулачов“ за борба със затлъстяването. C12-TPP намалява електрическия заряд върху мембраната на митохондриите. Това е една малка „електроцентрала“ на цялия организъм, разположена в нашите клетки. Йонът кара клетките да работят усилено и да възстановяват изхвърления заряд, потребявайки повече хранителни вещества. Така протича имитация на повишена физическа активност.

Руснаците затлъстяват

През последните години руските диетолози бият тревога. Според оценките на Института по хранене през 2030 г. в Русия може да започне епидемия от затлъстяване. От този проблем страдат 16% от мъжете и 24% от жените. Вече 8-10% от съвременните руски деца имат излишък на телесното тегло. Според броя на хората с наднормено тегло Русия заема 4-то място в света, отбелязва изследователският център „Здравословно хранене“.

Причините за наднорменото тегло в Русия са същите, както навсякъде. Това, преди всичко, е неправилното хранене и прекомерното увличаване на бързите въглехидрати, разказа пред „Руски дневник“ диетологът, ръководител на клиниката по корекция на теглото Алексей Ковалков: „Проблемът е в това, че хората се борят не с причините за наднорменото тегло, а със самите себе си. Операцията за намаляване на стомаха е ефективен радикален метод, но не премахва причините за затлъстяването, които са около 50, и всички те са на хормонална основа“, смята Ковалков.

През последните години се предполагаше, че затлъстяването може да се лекува чрез психоанализа и чрез пресмятане на калориите. Но според диетолога през последните 2-3 години редица научни открития напълно опровергават тази теория и доказват, че наднорменото тегло сигнализира за сериозно системно заболяване на целия организъм и причинява усложнения, включително и смърт.

Оправдават ли се надеждите на дебелите хора?

В днешно време световният пазар изобилства от средства за отслабване. Много от тях действат чрез диуретичен, слабителен и потогонен (обилно потене) ефект. В Русия са популярни препаратите на основата на фибри, които спомагат засищането с малки порции храна.

Лекарствата срещу затлъстяване обикновено имат различни странични ефекти. Колко безопасен за тялото ще се окаже C12-TPP? „В крайна сметка на лабораторните мишки не е причинил вреда, просто е дал малко повече допълнително натоварване на митохондриите – енергийните източници на клетките“, поясни за „Руски дневник“ един от разработчиците на препарата, ръководителят на проекта Максим Скулачов. Но веществото трябва да бъде проучено относно безопасността, каза той.

В следващите две години предстоят редица предклинични тестове на животни. Ако преминат така успешно, колкото в Стокхолм, ще започнат клинични изпитвания върху хора. Но само по себе си бъдещото лекарство не може да се смята за панацея против затлъстяване, отбелязват учените. То не нормализира обмяната на веществата, и след прекратяване на приема, човек отново започва да наддава тегло, ако не промени навиците си.

Изпитанията в Стокхолмския университет показват, че, оставайки на мазнинна диета, след прекратяване приема на препарата, мишките отново връщат изгубеното тегло. Тоест новото вещество помага достатъчно бързо да се отървете от излишните килограми. Но пациентът трябва да промени начина си на живот – макар и не толкова радикално, както до приема на лекарството.