Хакери съобщиха за „плановете“ на литовската армия да анексира Калининград

Хакери, проникнали в сайта на Обединения щаб на Въоръжените сили на Литва, публикуваха на него информация за подготовката за анексиране на Калининград, съобщава Delfi, цитиран от РИА Новости.

В съобщението на хакерите се отбелязва, че ученията на НАТО „Саблен удар – 2015“ в страните от Балтика и Полша са подготовка за дадената операция.

Прессекретарят на министерството на отбраната на Литва Виктория Цемините заяви, че на сайта е публикувана невярна информация. В момента, според изданието, съобщението вече е изтрито.

„Анализаторите от Националния център за киберсигурност разследват проникването в системата“, заяви Цемините. Тя отбеляза, че за сигурността на сървъра на обединения щаб на Литовската армия отговаря частна компания.

Ученията „Саблен удар-2015“, които се провеждат на територията на Естония, Латвия, Литва и Полша, започнаха на 1 юни и ще продължат до 19 юни. В тях участват около шест хиляди военни от 13 страни-членки на Северноатлантическия алианс и Финландия. В маневрите са задействани авиация и военна техника, в това число бомбардировачи В-52, щурмови самолети A-10 и танкове „Ейбрамс“.