ФСБ предотврати мащабни терористични актове, готвени за Деня на победата

През май руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съвместно с правоохранителните органи са предотвратили мащабни терористични актове, подготвяни за Деня на победата. Това съобщи началникът на службата за сигурност Александър Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„През май сътрудниците на специалните служби и органите на реда са разкрили и предотвратили планове за подготовката на мащабни терористични актове в периода на празненствата по случай 69-тата годишнина от победата във Великата отечествена война”, заяви Бортников.

Той припомни, че в Крим са били арестувани членове на „Десен сектор”, които са организирали масови безредици по време на празничните манифестации по случай 9 май около мемориала на Вечния огън и паметника на Ленин в Симферопол.

„От квартирите им са иззети две самоделни взривни устройства с обща мощност около 8 килограма тротилов еквивалент”, добави още той.

По време на предварителното разследване е установено участието на споменатата група в подпалването през април тази година на офиса на обществената организация „Руската община на Крим” и представителството на партия „Единна Русия”.

„В резултат от провеждането на комплекс от профилактични и оперативни мероприятия тази година са ликвидирани 130 екстремиста, в това число 21 водача. Намерени и унищожени са повече от 160 бази и скривалища на оръжие на престъпни групи”, поясни Бортников.

„Това позволи на практика два пъти в сравнение с миналата година да се намали броят на терористичните актове. За това време се предотвратени 38 престъпления с терористична насоченост, в това число и 6 терористични акта”, допълни още шефът на ФСБ.

В края на май руското вътрешно министерство съобщиха за задържането на 10 човека в Москва, които планирали да извършат терористичен акт по време на честването на Деня на победата.

Според данни на министерството, това са лица, „участващи в дейността на екстремистки групировки в република Дагестан, пребиваващи в Москва”.

„В навечерието на майските празници оперативната група на Главното управление за борба с тероризма към руското МВР получи информация за притежаването от дадените лица на компоненти, които могат да бъдат използвани за изработването на самоделно взривно устройство, както и редица сведения, позволяващи да се направи извод за подготовката на терористичен акт в дадения район”. Заподозрените терористи бяха задържани на 7 май.