Фронтът на Марин Льо Пен се оказа големият победител

Крайнодясната партия Национален фронт (НФ) се оказа в неделя големият победител на първия тур от местните избори във Франция. Това са първите избори в страната след терористичния удар в Париж на 13 ноември.

Националният фронт получи на първия тур национален рекорд с 28% от гласовете и се обяви за „първата партия на Франция“, изпреварвайки дясната опозиция (27%) и Социалистическата партия на президента Франсоа Оланд (23,5% ), сочат резултатите. Вторият кръг е насрочен за 13 декември. Тези регионални избори са и последният електорален тест преди президентските избори през 2017.

НФ води в най-малко шест региона от 13, в това число в три ключови области: на север (Нор Па дьо Кале/Пикардия), където печели председателката на партията Марин льо Пен; в югоизточната част (Прованс-Алпи –Кот д Азур), където печели нейната племенница Марион Марешал льо Пен; на изток (Алзас – Шампан – Ардени- Лорен), където е стратегът на партията Флориан Филипо.

Първа е и в централната част, източната централна част и южната (Лангедок-Русийон-Миди-Пиринеи). Марин льо Пен и Марийон Марешал льо Пен имат заедно 41% от гласовете в своите региони.

Председателката на партията Марин льо Пен приветства прекрасният резултат на север и заяви своето „призвание за постигане на националното единство, от което се нуждае страната“. На юг Марион Марешал льо Пен приветства „абсолютно историческия резултат”, отбелязващ „края на една стара система”.

Твърде рядък факт – френските ежедневници, консервативният „Фигаро” и комунистическия „Юманите” излизат с еднакви заглавия в понеделник: „Шокът”.

Възходът на крайната десница във Франция продължава от пробивите в общински и европейските избори през 2014 г., както и в невиждания резултат от 25,2% през март 2015 г. в местен вот в департамент. Партията събира привърженици вече от всички класи на обществото, възсядайки вълната от отхвърляне на традиционната политическа класа в страна, в която ендемичната безработица засяга близо 3,6 милиона души.

Победа на крайната десница на 13 декември в един или повече региони ще бъде исторически първа във Франция.

 

Източник: БГНЕС.