Френски политик за операцията на РФ в Сирия: Путин хвана САЩ неподготвени

Решителните действия на Русия на международната сцена водят до многополюсен свят и възстановяване на международния баланс на силите, заявил френският политик и теоретик от движението „Новите десни” Ален дьо Бенуа в интервю за френското списание Boulevard Voltaire, цитиран от РИА Новости.

Според политика, участието на Русия във военната операция в Сирия срещу терористите на ИД е първостепенно събитие. „Ставайки главно действащо лице в сирийския проблем, Русия хвана САЩ и техните съюзници абсолютно неподготвени. Благодарение на своята прагматичност, усет за геополитика и стратегическо мислене, Путин укрепи положението на Русия в международната политика”, отбелязва Бенуа.

Създавайки евразийски блок с Иран, Китай и други страни, Русия променя цялото геополитическо разположение в света, счита политикът.

„НАТО вече е длъжна да се съобразява с Шанхайската организация за сътрудничество. Това е крачка към многополюсния свят, тоест към възстановяването на международния баланс на силите” , подчертава Бенуа.