Френски журналист: Европа усеща предателството на САЩ

Имиджът на НАТО като защитник на Европа се губи в очите на европейците, които все повече усещат предателството от страна на ръководството на САЩ, твърди в интервю за Sputnik International френският журналист и основател на белгийската политическа организация Agora Erasmus Карел Верейкен, публикува blitz.bg.

Отговаряйки на въпрос на Sputnik какво всъщност мислят за НАТО, Верейкен отбелязал: „Имиджът на НАТО като защитник загуби голяма част от своя блясък… Сега глобалният финансов ред на Лондон-сити и Уолстрийт докарват само безработица, отчаяние и хаос, приличащ на властта на Хабсбургите, провокирали въстание в Холандия през 16 век”.

Верейкен отбелязал, че по цяла Европа хората се чувстват измамени от президента Барак Обама. Ситуацията се усложнява от факта, че НАТО продължава модернизацията на ядрените боеприпаси В-61, разположени в Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция. Около 20 от тези смъртоносни бойни глави сега се намират в база на НАТО в Белгия. И всичко това след като през 2009 г. Обама в Прага обеща свят без ядрено оръжие.

Верейкен сравнява ситуацията с 1970-те години, когато НАТО прокара план за разполагане на ядрено оръжие против СССР във Великобритания, Германия, Белгия и Холандия, което провокира антивоенните протести в Европа. Според Верейкен, не е останало незабелязано в Европа и разширяването на НАТО към границите на Русия въпреки поетите обещания от Алианса.