Франция и Русия ще координират ударите срещу ИД

Франция и Русия се споразумяха да „координират“ своите въздушни удари в Сирия срещу джихадистите от Ислямската държава. Те обаче не можаха да постигнат съгласие по въпроса за „широката коалиция“, желана от президента на Франция Франсоа Оланд, или за съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Руският президент Владимир Путин и френският му колега проведоха над 90-минутен разговор в Кремъл. Този разговор бе част от дипломатическия маратон на Оланд за обединение на силите срещу ИД. Двамата се появиха пред пресата, за да обявят мерки за засилване на борбата срещу тероризма.

Основното послание: френските и руски военни, вече нанасящи въздушни удари в Сирия, ще координират своите удари срещу „Ислямска държава”. „Ударите срещу Даеш (арабския акроним за ИД , бел.АФП) ще бъдат засилени и ще бъдат координирани“, по-специално, за да се удари транспортът на петролни продукти, каза Франсоа Оланд на пресконференция в Кремъл. Той посочи, че Франция и Русия са се договорили и да засилят обмена на информация и да гарантират, че ударите няма да са насочени срещу тези, „които се борят срещу Даеш“, посочва АФП, като визира т.нар. „умерени бунтовници, които се сражават и срещу сирийския режим, и срещу ИД.

Руските и френските удари ще бъдат насочени предимно по транспортирането на петролни продукти, чиято продажба е основният източник на финансиране на ИД, добави той.

 

Източник: БГНЕС.