Франсоа Фийон: САЩ са болни от слепота и липса на здрав разум

В опитите си да разреши украинската криза през последните две години Западът направи много грешки”, заяви в интервю за телевизионния канал „Франс 5″ бившият френски премиер Франсоа Фийон. Той беше министър-председател на Франция през 2007 – 2012 г., при управлението на президента Никола Саркози

През последните години САЩ направиха немалко грешки поради липса на перспективен, исторически поглед върху случващото се. Те очевидно страдат от слепота и недостиг на здрав разум, от опростенчески подход към действителността — при това, непрекъснато стремейки се да решават всички проблеми със сила”, коментира Фийон.

По думите му според визията на Вашингтон за света „съществува Русия като нарушител на международното законодателство, съществува и Украйна, която трябва да стане член на НАТО”.

САЩ са убедени, че всяка държава е длъжна да избере лагера, към който да принадлежи. А това е погрешно, защото Украйна е страна, която има отношения и с Европа, и с Русия”, подчерта Фийон.

Той напомни, че самите Съединени щати сравнително скоро осъществиха военна намеса в Ирак и предоставиха независимост на Косово „в нарушение на всички разпоредби на международното право”.

Американците допускаха грешка след грешка и днес просто дискредитират себе си”, каза Франсоа Фийон. Той подчерта, че „САЩ се стремят да разпалят война в Европа, която да завърши с катастрофа, от която Америка да се разграничи напълно, както неведнъж е било в миналото”.

Тотална война, предизвикана от украинския конфликт, е абсолютно недопустима. Реално няма никакви основания за нея”, отбеляза бившият френски премиер.

Европа също допусна редица грешки”, смята политикът. „Първо, тя обеща на Украйна, че без никакви проблеми ще влезе в Европейския съюз, което беше абсолютна неистина — тя така и не стана негов член. По същия начин й обещаха членство и в НАТО”, посочи Фийон.

По думите му Западът „днес се опитва да представи Русия като заплаха за целия свят, при това умишлено се пропуска фактът, че тя е огромна и истински велика страна, а освен всичко друго, и ядрена държава”.

Недопустимо е да се унижава Русия, подчерта Франсоа Фийон. На Запад съществуват сили, които възнамеряват да доведат ситуацията до война в Европа само защото не желаят да признаят многобройните си предишни грешки”, отбеляза той.

Фийон разкри, че не само подкрепя „сегашните инициативи на Франция и Германия”, но и в продължение на много месеци е убеждавал френския президент Франсоа Оланд в необходимостта от именно такива действия.

Да се излезе от така създадената ситуация е възможно единствено по начина, по който постъпиха Франсоа Оланд и Ангела Меркел, тръгвайки на преговори с Владимир Путин”, коментира още Фийон.

Според бившия министър-председател на Франция „следва да се гарантира автономията на рускоезичните райони на Украйна, за да могат те да разполагат със собствена независима администрация и самостоятелно да решават съдбата си”.

Фийон смята, че едновременно с всичко това трябва да се отменят икономическите санкции по отношение на Русия, „тъй като те само вкарват Запада в задънена улица”.

Просто е смехотворно да се правят опити за въздействие върху Русия с икономически санкции — това все пак не е Люксембург. Все едно да плашиш мечка, че ще я убодеш с игла”, каза политикът.