„Форин полиси“: Пентагонът е обновил своя стар план за военни действия срещу Русия

Авторитетното американско списание за външна политика „Форин полиси“ съобщи ексклузивни сведения за това, че Пентагонът е обновил своя стар план за водене на военни действия срещу Русия, който е още от времето на Студената война. Това става за първи път след разпада на СССР.
„Пентагонът постоянно създава планове за действие, независимо дали става въпрос за конфронтация със Северна Корея или атака на зомбита.

След 1991 година вероятността за конфликт с Русия значително намаля и планът за война отиде да събира прахта по рафтовете. Русия започна все повече да се интегрира със Запада, започнаха да гледат на нея като потенциален партньор по редица въпроси. Сега вече, по сведения на сътрудниците от Министерството на отбраната, Пентагонът е решил отново да преразгледа този план и да преоцени опасността от страна на Русия. Това е свързано с посткримската геополитическа реалност, в която Русия не е потенциален партньор, а потенциална опасност“, пише изданието.

Според източници от военните ведомства работата по плана е в две основни направления в зависимост от това дали Вашингтон ще воюва срещу Русия без съюзници от НАТО или при тяхната поддръжка.

В Пентагона също така разработват стратегия за противодействие на „хибридните войни“, каквато Москва удачно използва в Крим и в Донбас, отбелязва „Форин полиси“.

Източник: duma.bg.