ФМС опровергаха слуховете за създаване на миграционна полиция в Русия

Създаване на миграционна полиция в Русия не е планирано, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на руските Федерални Миграционни Служби.  По данни на пресцентъра на ФМС законопроектът „Миграционен контрол”, на който се позоваха журналистите, не предвижда даване на правомощия за осъществяване на оперативни разследвания. «За създаване на миграционна полиция изобщо не се говори» – констатираха от службата.

Този закон, по данни на ФМС, е разработен, за да бъде разяснено понятието «миграционен контрол» и ясно да бъдат разяснение правомощията на служителите извършващи проверки, съставящи протоколи и извършващи административни разследвания.

Напомняме, че най-големият поток на мигранти в Русия идва от бившите съветски републики в Средна Азия.

Сблъсък на емигранта с руската действителност

Научавайки вълшебните думи «здравейте» и «добър ден» емигранта, след тежък работен ден отива в магазина, където сърдита продавачка, с неясно словосъчетание, пита «плик трябва ли?». Клиента мълчи, за него такъв въпрос е непонятен. Продавачката започва, отново и отново, все по-настойчиво продължава да задава въпроса си. За такава ситуация, един от преподавателите в центъра за адаптация на емигранти в Тамбов, казва: «Все пак хората реагираме на интонацията.  Емигранта започва  да се чувства виновен за нещо, но не знае за какво».