Филм на Кончаловски участва във Венецианския кинофестивал

Филм на Кончаловски участва във Венецианския кинофестивал

Публикувано от:

Филм на руския режисьор Андрей Кончаловски „Белите нощи на пощаджията Алексей Тряпицин“ е включен в основната конкурсна програма на 71-я Венециански кинофестивал, който ще се проведе от 27 август до 6 септември, съобщиха от организационния комитет на фестивала, предаде „Гласът на Русия“.

„Белите нощи…“ разказва за живота на един пощаджия, който по волята на съдбата става главно свързващо звено между немногобройните жители на захвърлени руски села и цивилизацията. В специалната програма на конкурса ще бъде представена класиката на съветското кино – филмът на Георги Данелия „Крача по Москва“ от 1964 година.

Андрей Сергеевич Михалков-Кончаловски е роден на 20 август 1937 година в Москва. Той е син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. Първоначално учи пиано в Московската консерватория, но през 60-те години започва да се интересува от кино. Той се запознава с Андрей Тарковски, заедно с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски „Валяк и цигулка“ (1961) и „Андрей Рубльов“ (1966).

През 1964 година Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм. Филмът му „Сибириада“ (1979) постига успех на Фестивала в Кан, след което емигрира в Съединените щати. Той режисира няколко филма в Холивуд, сред които е популярният „Танго и Кеш“, преди да се завърне в Русия през 90-те години.