Филмът “Светителят-хирург” ще се прожектира във Враца

Врачанската света митрополия и Община Враца канят всички врачани на прожекцията на документалния филм “Светителят хирург”. Лентата е посветена на един от най-големите светци на 20 век – св. Лука Войно-Ясеницки, наричан още и Кримски. Този филм е за живота и знаменателните открития в хирургията, направени от св. Лука. Филмът е дело на журналиста Ангел Бончев – водещ на новините в телевизия “Европа”.

Прожекцията е безплатна и ще се състои на 19 октомври (четвъртък) от 18 часа в салона на бившето кино “Метропол” в сградата на Община Враца.

В същия ден и децата на Враца ще могат да научат за свети Лука. Специално за тях на 19 октомври в 16.30 ч. в Регионалната библиотека “Христо Ботев” във Враца ще бъде представена детската книжка “Свети Лука доктора”. Поканата е към  децата и техните родители.

Св. Лука е сред най-почитаните светии – наши съвременници. Той се родил през 1877 г. с името Валентин. Завършил първо рисувално училище, а по-късно и медицина. Защитил докторска дисертация и започнал работа като хирург. По-късно оглавил катедрата по хирургия в Държавния Туркестански университет. И до днес студентите по хирургия учат от учебниците, чийто автор е той. Успоредно с професията си на хирург, св. Лука приел монашество, а по-късно станал дякон и йерей. Бил ръкоположен за архиепископ в най-трудните години за православието в Русия. От 1943 г. до 1946 г. той е архиепископ последователно на Красноярск, на Тамбов и Мичурин, и на Кримска и Симферополска епархия. Св. Лука е автор и на книги с духовна тематика. Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. Скоро на гроба на светителя-хирург започнали да стават чудесни изцеления, затова и до днес към него с молитви за помощ се обръщат тежко болните. През 2000 година, с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, светителят Лука Войно-Ясенецки е причислен към лика на руските светии.

Във филма “Светителят-хирург” освен за живота и откритията на хирургията, се разказват и случаи на чудесни изцеления, станали по молитвите на св. Лука.