Филип Киркоров: Искам децата ми да обичат България колкото мен

Интервю, Мила МАНОЛОВА, в. 24 часа

Започна турнето „Аз“ у нас на краля на руския поп.

Филип Киркоров е усмихнат. На сина му Мартин-Кристо май му се спи и клюма. Дъщеричката Алла-Виктория е готова да запее, а прическата й е дяволита, с рогчета. Дядото Бедрос Киркоров, както винаги плътно до своя син, е сложил моряшка фланелка и капитанска шапка. Любимата леля, която се грижи за децата, неизменно е с тях.

Така цялата „чета“ Киркорови пристига на випа на летище „ София „. Филип – щедър като всеки голям артист, прави реклама на колегата си Джъстин Бийбър с интересна тениска. Хлапетата са по последна мода -сиво, пайети, дантели, пера, дори щампа на сакото на Мартин със собствената му физиономия – подарък от фенове, уточни Филип. „Ами стараем сме с крак с модните тенденции“, скромно каза гордият татко, издокарал дечицата си.

Алла тръгва на училище догодина – тогава навършва 7, решили, че трябва да си изживее спокойно детството. Но вече чете, пише, говори английски, разказа ни лелята, поела изцяло грижата за малките. „Разбира се, разчитам на помощници, но съм маниачка на тема чистота, здравословно хранене – всичко да е перфектно, предпочитам да гледам здрави деца, не болни. При първото кихане – хайде на лекар“, разказва жената, на която Филип е заложил за още ласка и топлота при израстването на децата си. Не им е лесно… Не ги глези. Те си знаят, че са деца на звезда. Но едно „шшш“ слага край на малките глезотийки на малчуганите. А и леля е насреща да успокои духовете. И така – ето ги! Сина дъщерята на Филип Киркоров За първи път в България.

Тя е Алла-Виктория, той е Мартин-Кристо. Палави, закачливи, качват се на главата на баща си. Хлапета. Уморени след 3-часов полет от Москва. И то със закъснение.

Какво ще им покаже Филип у нас? Има какво. Във Варна – Морската градина, място, където е израснал и пази най-топли спомени. В Пловдив иска да ги заведе на паметника на Альоша, убеден, че той е символ на една дружба, която съществува от векове. И трябва да бъде опазена. В София би минал с децата си по целия бул. „Витоша“. Това му е традиция преди концерт в зала 1 на НДК. За късмет. Със сигурност ще я препълни.

– Филип Бедросович. Ще изпълните ли в шоуто „Аз“ една от най-любимите песни на фенове-те ви: „Мне мама тихо говорила“. Поне на бис… Моля, моля, обещайте…

– Не, не. Точно тази песен – не. Аз я изпях пръв. Но в България тя доби по-голяма популярност в изпълнението на Тони Димитрова. Затова тя я пее в България, а аз -в Русия. (В този момент Алла-Виктория запява песента… -б.а.) Така е най-добре. Но в замяна ще изпълня една песен, която не съм пял от 20 години „Телефонна любов“ на Тончо Русев, пее я, знаете, Васил Найденов. „Ти, ти, ти…“ ще прозвучи отново. Може би на бис. Публиката не ме предава. Безкрайно съм благодарен на българските си приятели. Те бяха първите, които ми се обадиха да ми честитят 50-ия ми рожден ден. Васил Найденов, Нели Рангелова, Георги Христов – него го възприемам като свой български брат. Скърбя за кончината на майка му.
– Това е много скъпо турне, защо рискувате? Нашата публика не е богата.
– Да, много е скъпо, тонове техника, превоз през три граници, много ангажирани хора. Билетите са скъпи. Не крия. Да. Но това е бизнес, нали? А България за мен е едно изпитание. Българските фенове никога за повече от 20 години не са ме подвели. Дано пак да е така!
– Алла поде песента, когато ви попитахме за „Мне мама…“
– Музикална е и не съм много щастлив от това, но ще я подкрепя, ако иска да пее. И двамата с Мартин са много музикални. Той е много пластичен. Няма да се противопоставя на желанията им. Все пак живеят малко или много зад сцената. И пред сцената. Не мога да ги предпазя от шоуто.
– 30 години на сцената -затова казвате, че това не е шега работа…
– Да, не е шега. Всичко правя за публиката. Всичко! Светът върви напред. Затова и шоуто „Аз“ е различно, иновативно. Знам, билетите не са евтини. Но е въпрос на обикновена математика -100 тона оборудване, 100 души в шоуто – плюс и минус, и как да излезе сметката?
Аз съм възпитан в социалистически принципи и бих пял и без пари, и без печалба, но животът си иска своето. Да не мислите, че бих искал да стана милионер от българското си турне? Но на мен разчитат стотици хора.
– Щастлив ли сте?
– Това, което имам, ми е достатъчно. Не искам друго. Мартин, Алла -какво повече… Имам с какво да се похваля, да покажа, да изненадам публиката.
Това съм аз.
Аз обичам България.
Тук съм като на изпит пред феновете си. Мисля, че те ще видят моето аз. И ще разберат, че наистина съм като пред изпит. Искам да го взема с отличен от българската публика. Дано.
– Какво лично си пожелавате, Филип Бедросович?
– Това, което имам, ми е достатъчно. Щастлив съм. Да не забравя! Автор съм на серия парфюми! Те ухаят на щастие. Помиришете ги. Да бъдем щастливи заедно.

Текст под снимка
Автограф на Филип Киркоров на ексклузивно интервю, което даде първо за „24 часа“.
***
Текст под снимка
Певецът иска да покаже България на децата си. Мартин и Алла ще са до него при турнето му у нас.