Фестивал на матрьошките събра десетки български деца в София

Фестивал на матрьошките събра десетки български деца в София

Публикувано от:

Всичко за руската Матрьошка разбраха малчуганите на Фестивала на матрьошките, който се проведе преди броени дни в София, съобщиха организаторите от Евразийския дом на културата за “Руски дневник”.

Кога и къде за първи път са се появяват любимите на всички “кукли в куклите”? Кой ги е изобретил и какво символизират? Това бяха само част от въпросите, на които децата получиха интересни и увлекателни отговори.

Българските ученици, които изучават езика на Пушкин у нас, чуха за емблематичната за руската култура играчка. Малчуганите пяха, разказваха стихчета на велики руски поети и танцуваха под класическа музика, след като приключи награждаването от конкурса за детска рисунка “Матрьошка”.

Около 100 деца на възраст от 3-12 години се включиха със свои творби в международното издание на надпреварата. Темата на конкурса бе “Кукла в кукла,….матрьошка”, а хлапетата трябваше да представят популярните в цял свят фигурки под формата на рисунка. Класиралите се на първите места в своите категория деца получиха по книга от Посолството на Русия в България.