Федотов: Терористичният акт в Париж е опит да се забрани свободата на словото чрез оръжие

Председателят на президентския Съвет за правата на човека на РФ Михаил Федотов нарече стрелбата в редакцията на френския ежеседмичник опит да се забрани свободата на словото с помощта на оръжие. Важното тук е този акт да не се превърне в повод за лов на вещици сред живеещите в Европа мюсюлмани, подчерта той, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, че в сряда сутринта трима нападатели нахлуха в сградата на сатиричния ежеседмичник Charlie Hebdo в Париж и откриха огън срещу намиращите се там хора. Нападателите успели да избягат от полицията. Жертви на нападението са 12 души, като сред тях са четирима художници от изданието, двама полицаи и репортер от радио France Inter. 11 души са били ранени.

„Безсърдечното убийство на френските журналисти е опит да се забрани свободата на словото с помощта на оръжие. Затова няма оправдание и не може да има: всякакви дискусии за правилата на журналистическата етика могат да се провеждат само с живи, а не с мъртви журналисти. И, разбира се, не с идейни покровители на тероризма“, заяви Федотов.

Той изрази съболезнования на близките на загиналите и заяви, че е възмутен, но не и изненадан от „тази нагла и цинична проява на ектремистите“, която напълно се вписва в „безчовечната им логика“.

„Убеден съм, че терористите, причинили смъртта на френските карикатуристи, скоро ще бъдат обезвредени и ще бъдат изправени пред съда. Но най-важното тук е, този зверски терористичен акт да не се превърне в повод за лов на вещици сред живеещите в Европа мюсюлмани и да не позволи разпалването на ксенофобия. В противен случай можем да кажем, че целта на терористите е постигната“, подчерта Федотов.

Сатиричното издание Charlie Hebdo стана скандално известно през 2006 г. след публикуването на карикатура на пророка Мохамед, появила се по-рано в датското Jyllands-Posten. Карикатурата предизвика възмущение сред мюсюлманите, а главният редактор на изданието Филип Вал бе съден през 2007 г. По-късно Вал е оправдан. През ноември 2011 г. след излизането на поредния брой на списанието, посветен на ситуацията в Тунис и Либия, редакцията на Charlie Hebdo е била подпалена.