ФБР и ЦРУ работят върху потушаването на протестите в Украйна

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Федералното бюро за разследване (ФБР) по указание на американското правителство консултират днешните власти в Киев. Това съобщи немският вестник Bild am Sonntag.

Според изданието, целта на американските спецслужби е да помогне за потушаване на протестите „източната част на страната и да изгради ефективна структура за сигурност“. В бойните сблъсъци, обаче, сътрудниците от ФБР и ЦРУ не са замесени, „цялата им дейност се ограничава в столицата“, отбелязва още изданието. Освен това, американските агенти помагат на властите в Киев в борбата с организираната престъпност.

Bild am Sonntag напомнят също за посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън в Киев средата на април. Именно след неговата визита, украинските власти обявиха началото на специалната операция в Югоизточна Украйна.

Председателят на комитета по международните дела на Държавната дума Алексей Пушков тогава отбеляза, че това посещение показва „тясната връзка между сегашното правителство на Украйна и САЩ“. Според него, това „потвърждава, че днешното украинско правителство не е самостоятелно и съгласува всичко с Вашингтон“. Още повече, убеден е Пушков, подобни контакти са доказателство за това, че „САЩ са провокирали смяната на режима в Украйна и са установили режим, който е изгоден за тях самите“.

Пушков отбеляза също, че изпълняващият длъжността премиер-министър на Украйна Арсений Яценюк е посрещнат в Америка като свой.

На 14 април бившият ръководител на Съвета за сигурност Александър Якименко заяви, че назначеният от Върховната рада нов ръководител на СБУ Валентин Наливайченко е бил вербуван от ЦРУ, което според Якименко определя голямото влияние, което днес американските служби оказват на събитията в страната.

Именно Наливайченко днес ръководи така наречената „антитерористична операция“ в Източна Украйна.