Факелното шествие на "Десен сектор" в Киев завърши със сбиване

Националистите искали да преминат по централните улици на града до сградата на Върховната рада, но пътя им бе пресечен «самоотбраната на Майдана», съобщи телевизия lifenews.

На 29 април вечерта, маршът на активистите от неонацистката групировка «Десен сектор» в Киев завърши със сблъсък, сбиване, стрелба от травматично оръжие и използване на взривни пакети. Националистите имали намерение да преминат с факелно шествие по централните улици на Киев до сградата на парламента, където да поискат от новите власти да въведат ред в източна Украйна. Но на площада на Независимостта (Майдан Незалежности) пред една от барикадите, неонацистките активисти били възпрепятствани от група неизвестни представители от самоотбраната на Майдана, след което е започнало масово сбиване. От двете страни в сблъсъка участвали по над 200 души. По думите на очевидци, акцията на «Десен сектор» напомняла много нацисткото шествие в Германия през 1940-те г. Радикалите скандирали лозунги и хвърляли пиратки. На една административна сграда е било издигнато знамето на «Десен сектор».

Подобни шествия зачестиха в Украйна на фона на забраната на парада на Победата за 9 май. Напомняме, че киевските власти отмениха традиционния парад за Деня на Победата над фашизма, който се провеждаше всяка година на 9 май в Киев. В украинския парламент се разглежда предложението 8 май да бъде Ден на жертвите на съветската окупация, в чест на който да се провежда шествие.