Учени разработиха нов антивирусен препарат

Учени разработиха нов антивирусен препарат

Публикувано от:

В Новоуралск започна производство на Триазавирин — първият руски противовирусен препарат. Както стана ясно, група специалисти от Уралския център за биофармацевтични технологии разработиха няколко противовирусни препарата с широк спектър на действие. В проекта участват и специалисти от Института по органична синтеза, Института по физика и метали към отделението на РАН, както и от 12 предприятия, производители на медицински препарати.

По думите на учените, изследванията показали, че Триазавирин е ефективен срещу 15 вида групи, включително и вируса А/​H1N1 (свински грип) и H5N1 (птичи грип) за различни етапи от болестта. Уникалността на препарата е в това, че той има свойства да убива вируса. Разликата е, че при обикновената ваксина в организма се въвежда отслабен щам на вируса, който предизвиква образуване на антитела, способни да се противопоставят на инфекцията.

Още едно предимство — той въздейства върху вируси в продължение на цялото протичане на болестта, а не само в първите дни на заболяването. Клиничните изпитания на базата на медицински центрове в РФ, ръководени от НИИ по грипа в Санкт Петербург (с функции на Националния център по грипни заболявания), доказаха, че ефективността на Триазавирин превъзхожда западните му аналози.

Заводът „Медсинтез” (Свердловска област) е готов да започне от декември промишлено производство на Триазавирин, като всички подготвителни работи са завършени. Вече до края на годината ще излязат първите 500 хил. капсули, по-нататък количеството ще зависи от нивото на търсене на фармацевтичния пазар. На първо място производителите са фокусирани върху нуждите на вътрешния пазар и заместване на вноса, а след това — към страните на ОНД.

/МОСКОВСКИЙ КОМСОМОЛЕЦ/