Учениците от 8 „в“ клас на СУ „Васил Левски“ в гр. Севлиево отбелязаха три празника в руския календар

С познавателно, емоционално и запомнящо се шоу учениците от 8 „в“ клас на СУ „Васил Левски“ в гр. Севлиево- възпитаници на единствената в Габровска област паралелка с интензивно изучаване на руски език отбелязаха три празника в руския календар: 6 юни – Ден на Пушкин и Международен ден на руски език и 12 юни – Ден на Русия. Т.н. „руска  паралелка” е естествено продължение на обучението по руски език в детските градини и приемствеността, която беше осъществена в началната и основна степен на две севлиевски училища. Учениците показаха завидни знания за Русия и езикови умения. Чрез мултимедийна презентация те „посетиха“ Москва, Санкт Петербург, Сибир и курорта Сочи. На фона на емблематични символи на Русия участниците в шоуто изпълниха любими руски песни, стихове на Пушкин, умело танцуваха руски танци.

Градусът на настроението бе вдигнат от Антонио Дачовски – студент поп и джаз пеене в Музикалната академия, който гостува в училището по покана на Общинско движение „Русофили“. Любимите на поколения българи руски песни, които Антонио изпълни, се запяха от участници и публика в залата. Спонтанно на сцената в Актовата зала на СУ „Васил Левски“ се появиха и танцуващи двойки. Вежливи кавалери поканиха на танц и своите преподавателки по руски език – Галя Рачева и Росица Станева. Заедно с тях учениците подготвиха през годината празника „Масленица”, участието си в различни конкурси и фестивали, както и вълнуваща среща, посветена на Деня на Победата.

Председателят на местната структура на НД „Русофили“ Наташа Колева запозна учениците от езиковата паралелка с перспективите, които се откриват пред тях след завършване на обучението и възможността да продължат безплатно образованието си във висши учебни заведения на Русия. Г-жа Колева подари на учениците и две книги, които ще обогатят кабинета по руски език.