“Уолстрийт джърнъл“: Изводи от посещението на Асад в Москва

“Уолстрийт джърнъл“: Изводи от посещението на Асад в Москва

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин и сирийският президент Башар Асад изненадаха света във вторник с една необявена предварително среща в Москва. От тази среща спокойно могат да се направят няколко заключения пише във в.“Уолстрийт джърнъл“.

1.Това, че Асад е готов да рискува да пътува извън Сирия – това става за първи път след избухването на бунта през 2011 г. – отразява както възобновената увереност в неговите позиции вкъщи, така и важността на руската връзка. Путин и Асад са типажи като в „Кръстника“: Путин вероятно е отправил предложение, което Асад не е могъл и не е желал да отхвърли.

2.Контрастът между опитите на американския президент да изкове у дома посланието, че Асад е свършен и неговото отиване при руския президент, който казва, че Асад трябва да остане и да бъде част от решението в Сирия, е изпитание за маргинализирането на ролята на САЩ и влиянието им в региона.

3.Докато Сирия носи големи рискове на Путин, включително възможността от руски жертви, засега той има желанието и възможностите за голямо влияние. Русия има три неща, които липсват на Америка: съюзници на земята – Иран и Хизбула; пряко влияние върху Асад. Стратегията на Путин също така има съгласувани цели: подкрепа на Асад и противодействие на Ислямска държава. И, накрая, Путин е замесен в това в дългосрочен план и ще играе на тази сцена дълго, след като Обама напусне поста си.

4.Руската роля в Сирия отразява нова стратегическа реалност, която ще засегне американските интереси и съюзниците на Вашингтон в региона. Заедно с възхода на Иран, има ново групиране на Русия, Асад, Иран и Хизбула. Съюзниците на САЩ, включително Израел и Саудитска Арабия, имат основание да бъдат засегнати, защото нямат за покровител велика сила за противодействия срещу играта на Путин.

5. Стратегията на САЩ в региона, най-малкото в Сирия и, може би, в Ирак, може и да се окаже заложник на инициативата на Путин. Русия и САЩ нямат обща цел в борбата с Ислямска държава. Ако Путин в крайна сметка да вземе решение за снемането на Асад от власт като част от политическия преход, Вашингтон може да се възползва. Но ако руската цел е жалък остатък от държава под контрола на Асад, САЩ ще изпаднат в положение да не могат нито да победят ИД, нито да отстранят Асад. Най-големият фактор за джихадистите. Наистина, въпреки мащабните убийства и бежанската криза, създадена от ужасния Асад, дали САЩ биха искали да го видят как пада, ако това означава над Дамаск да се развее черното знаме на сунитските джихадисти?

Източник: bgnes.com.