Уникалният противоядрен чадър на Москва

Системата на стратегическата противоракетна отбрана на Москва се сдоби с уникален комплекс А-235 „Самолет-М“, който е способен да сваля ядрените ракети на врага, включително и в близкия космос.

Тактико-техническите данни на тези комплекси са засекретени, знае се само, че тези ракети са най-бързите в света и за унищожаването на балистични ракети може да се използва както ядрен, така и кинетичен заряд.

С въвеждането на тези комплекси, както и на зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-500, над руската столица се изработва изцяло нова система за стратегическа противоракетна отбрана, която ще бъде основа за създаването на антиядрен чадър над цялата страна.

Генерал-майор Андрей Демин, командващ на противовъздушната (ПВО) и противоракетната отбрана (ПРО), разказа пред вестник Московский комсомолец за изпитанията на най-новите компоненти, с които ще е оборудван този уникален комплекс.

Заедно с противоракетите, според генерал-майора, сега се правят разработки на нови средства за търсене и следене.

„Също така постоянно се модернизира нашата съвременна станция „Дон-2Н“. Нейните възможности през последните две години се увеличиха двойно“, подчерта Демин.

Перспективната система А-235 „Самолет-М“ след време ще замени комплекс А-135 „Амур“, който сега е основна стратегическа ПРО на Москва. „Амур“ защитава столицата от 1995 год. Създателите на А-135 заявиха, че тази система вече е готова да изпълнява задачи.

Противоракетите 53Т6, по класификация на НАТО – GAZELLE, могат да прихванат балистичните ракети на врага и техните бойни глави, летящи на височина от 5 км до близкия космос и със скорост до 6-7 км/с.

Като противоракетите 53Т6 няма други в света. „Газел“ винаги е готова за дълга експлоатация без провеждане на подготвителни технологически действия във всички климатични зони. За успешно унищожаване на целите 53Т6 е оборудван с ядрен заряд.

А-135 се използва от 9-та дивизия на противоракетната отбрана (село Софрино-1). Там се намира уникалната радиолокационна станция (РЛС) „Дон-2Н“, чиито задачи включват контрол над космическото пространство, откриване на атаки с балистични ракети и насочване на противоракети срещу тях. Според руските военни този радар също няма аналог в света.

Например, според руско-американските учени, които тестват способността на радарите да засичат свръхмалки цели, само той успява да открие и да изгради траектория на малък космически обект с диаметър 5 см и на разстояние 1500-2000 километра.

„Дон-2Н“ също ще бъде „очите и ушите“ на перспективната противоракета А-235. Съдейки по изявлението на командващия, че радарът е подобрил своите показатели, можем да кажем, че е възможно радарът да е оборудван с най-новите руски суперкомпютри „Елбрус-3М“.

Все още не е съобщено от кога точно А-235 ще защитава Москва. Също така са засекретени параметрите на този суперкомплекс.

По предварителни данни, А-235 ще е оборудвана както с ядрени, така и с обичайните заряди за унищожаване на междуконтинентални балистични ракети (МБР). На новата противоракета ще бъде инсталиран нов двигател и най-новата електроника.

Според други данни, обхвата на новата супер ракета ще е до 1500 километра, а височината за удряне на целите е от 50 до 120 километра.

Според експертите, противоракетата А-235 и ЗРС С-500 ще бъдат основа на системата за въздушна отбрана, която ще включва средства за търсене на наземен вид, включително на далечни предупреждения за ракетни нападения.

Източник: http://www.fbr.bg