Унгарски бизнесмен обяви награда за главата на Ляшко

Унгарски бизнесмен обяви награда за главата на Ляшко

Публикувано от:

Унгарски бизнесмен Ласло Варга объявил парична награда в размер на 150 хил. евро за „главата“ на Олег Ляшко (радикал-депутат).

Унгарецът уверил, че паричния превод ще бъде направен, без значение от банката и града, веднага щом украинецът бъде застрелян, пише ridus.ru.

Както пояснил Варга, решението му е било подтикнато от сцените във видеото, на което Ляшко разпитва възрастен мъж и го заплашва със затвор само за това, че е местен жител на Славянск.

„Ще излезеш на свобода на 78, ако ги доживееш“, казва Ляшко във видеото на възрастния човек с вързани ръце, крака и чувал на главата.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=EI5tOR-ndtw[/embedyt]

Ласло заявил, че според разказите на дядо му, Унгария е освободена от фашизма от Съветската Армия, той е бил момче в онези години и много добре помнил как именно е било. До края на живота си, той се грижил за гробовете на загиналите съветски воини в град Дебрецен. След смъртта на дядо му, Ласло заедно със семейството си продължава да се грижи за поддръжката на гробовете. Това разказал той пред мемориала на безименния воин в Будапещ пред репортера на унгарска телевизия. Заявлението му прозвучало във вечерната новинарска емисия.

Напомняме, че общо в Централна и Източна Европа има около четири хиляди военни мемориала, в които са погребани над 2,5 милиона войници и офицери от Червената армия, загинали в боеве в годините на Втората световна война.

В някои държави, бивши сателити на Съветския съюз в източния блок, след разпадането на СССР е обсъждан въпроса за преместване на мемориалите. В повечето централни европейски страни паметниците на съветските войници стоят на гробищата, където са погребани воините, но в някои градове, като Будапеща или Виена, те са поставени на градски площади. Най-голям е мемориалният комплекс в Трептов парк в Берлин, за да напомня на германците за фашизма и неговите престъпления против човечеството.