Украйна ще получи утре 3 млрд. долара от помощта от Русия

Украйна трябва да получи още утре три милиарда долара като първа част от спасителния план, договорен с Русия и критикуван от проевропейската опозиция, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов.

„Операцията беше извършена в петък. По наши изчисления окончателният превод на средствата трябва да се извърши утре“, допълни министърът, цитиран от руските агенции. При посещение на украинския президент Виктор Янукович в Москва миналия вторник Русия предостави финансова помощ на Украйна, която е на ръба на фалит и в рецесия. Тя ще инвестира 15 милиарда долара в украински държавни ценни книжа, от които три милиарда долара до края на годината. Москва се съгласи също да намали с 30% цената на газа, който продава на Киев.
Украинската опозиция, която протестира повече от месец в центъра на Киев срещу отказа на президента да подпише споразумението за асоцииране с ЕС за сметка на сближаване с Москва, критикува договореностите. Украинските държавни ценни книжа с двугодишен падеж трябва да бъдат купени с пари от резерва, създаден от руските власти, за да подготвят Русия за евентуален спад на цените на петрола. Сумата в него представлява половината от приходите в бюджета.
„Беше решено да подкрепим нашата съседна страна чрез гарантирането от нашите компании на търговския обмен“, обясни Антон Силуанов. /АФП /.