Украйна тайно продава оръжието на САЩ в Близкия изток

Корупционната схема е съгласувана с Яценюк и Аваков. Киев на най-високо равнище иска военна помощ от Запада, обяснявайки своята молба с намерението да защитава суверенитета на Украйна, но най-голямата заплаха за страната са самите представители на украинската власт. LifeNews научи за действаща в Украйна корупционна схема за продажба на полученото от САЩ оръжие в Близкия изток.Сделката е сключена от заместник-министъра на отбраната на Украйна Пьотр Мехед и бригадния генерал на правителствените войски на Сирия Талал Махлуф, приближен до Башар Асад. Списъкът с американско оръжие, посочен в писмо на Мехед до Махлуф, е почти аналогичен с исканото от киевските власти въоръжение за Въоръжените сили на Украйна, за което стана известно през ноември миналата година.

Тогава LifeNews съобщи за секретен списък, разпространен в интернет от хакерите от „Киберберкут“, взет от хакнат телефон на член на делегацията на Джо Байдън, който бе на посещение в Киев. Украйна е поискала от САЩ 400 снайпера и 2000 щурмови автомата, 720 гранатомета, около 200 миномета, ракетни комплекси и военно оборудване и муниции.

Два месеца по-късно оръжието от САЩ, най-вероятно, е било доставено в Украйна, но не е стигнало до ВСУ в пълен обем. Мехед съобщава на официална бланка на ведомството на Махлуф, че партидата въоръжение е готова за изпращане в Сирия. Списъкът от 10 наименования включва снайпери и щурмовите автомати, миномети, аптечки и термовизьори. Същите наименования присъстват и в списъка, откраднат от „Киберберкут“.

Високопоставени киевски политици се оказаха замесени в корупционната схема за продажба на американското оръжие от Украйна в Близкия изток. От преписка, попаднала на разположение на LifeNews, изпращането на оръжието в Сирия е било съгласувано с украинския премиер Арсений Яценюк и вътрешния министър Арсен Аваков. Именно по тяхно указание е действал Игор Балута, отговорен за изпращането на американското оръжие в пристанището на Одеса.

Бившият ръководител на администрацията в Харков Балута, съгласувайки с неизвестен посредник доставката на оръжието с военни КамАЗи в Одеса, напомня на вътрешния министър, че сирийците ще платят за първата партида след доставката. „Сирийците ще преведат втората част от парите след пристигането и проверка на товара. Веднага, след като Арсен (Аваков) съгласува всичко с Яценюк, ще ти съобщя“, пише Балута.

Трябва да се отбележи, че официално САЩ отричат да са доставяли въоръжение на Украйна, като Вашингтон вече е изпращал на украинските силоваци шлемове, радиостанции, бронежилетки, аптечки, както и роботизирани системи за обезвреждане на боеприпаси.